ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ГРУПЕ БЕЛИВУКА И МИЉКОВИЋА: Чак 322 стране хорора, тужилац тражи најоштрије казне

З. УСКОКОВИЋ

31. 07. 2021. у 09:00

ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал (ТОК) подигло је јуче оптужницу против Вељка Беливука, Марка Миљковића и још 29 чланова њихове криминалне групе.

ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ГРУПЕ БЕЛИВУКА И МИЉКОВИЋА: Чак 322 стране хорора, тужилац тражи најоштрије казне

Фото: Printskrin

На 322 стране набројане су све оптужбе, од удруживања ради вршења кривичних дела, пет убистава, силовања, отмице, па до нелегалне трговине наркотицима и оружјем. Са доказима и пратећим списима, оптужница је упућена у Посебно одељење Вишег суда у Београду на потврђивање. На крају обимне оптужнице, тужилац за организовани криминал предлаже суду да се припадници групе осуде на најстроже казне предвиђене законом. За Беливука, Миљковића и још неке чланове групе затражена је казна доживотне робије!

У овом тренутку оптужница још није ступила на правну снагу. Надлежни суд може да је потврди, одбаци или наложи да се она доради. По добијању овог тужилачког документа адвокати окривљених могу да уложе жалбу, односно да је оспоре.

Овако се, бар засад, завршила истрага започета 5. фебруара ове године, дан након што су ухапшени Беливук, Миљковић и још двадесетак њихових сарадника. Истрага је у протеклих шест месеци шест пута проширивана. У почетку, група се теретила за ликвидације Горана Величковића Гоксија, Здравка Радојевића и Милана Љепоје. Онда су средином овог месеца прикупљени докази за још два убиства - Лазара Вукићевића и Александра Глигоријевића Пукија.

У јавности се нагађа и да ће, засад, најмање двојица оптужених добити повлашћени статус сведок-окривљени, односно сведок-сарадник. О томе ће, на предлог тужилаштва, одлучивати суд.

У овом, једном од најобимнијих и најзначајнијих тужилачких предмета у Европи, радили су тужилац за организовани криминал Младен Ненадић и његова два заменика, Саша Иванић и Зоран Бабић. Српски ТОК је oд Евроџаста и Европола добио посебне похвале. Испитано је више од стотину сведока, наложено 300 вештачења, урађено неколико десетина увиђаја.

- Прикупљени су бројни материјални докази са локација за које постоји сумња да су места извршења кривичних дела, обављено је више увиђаја, саслушани су осумњичени, сведоци, али и оштећени - сумирао је пре недељу дана вишемесечни рад тужилац Младен Ненадић на првом и засад једином обраћању новинарима, када су медијима приказане одређене фотографије жртава, као део доказног материјала.

ЖРТВЕ Горан Величковић Гокси, Здравко Радојевић, Милан Љепоја, Лазар Вукићевић и Александар Глигоријевић Пуки, Фото Архива

Ненадић је тада, најављујући оптужницу, истакао и да су бројни докази прибављени и посредством међународне правне помоћи:

- У току истраге, припадници Службе за борбу против организованог криминала су кроз међународну оперативну полицијску сарадњу дошли до материјала који су осумњичени имали на платформи "Скај". Након тога је Тужилаштво за организовани криминал од правосудних органа једне земље ЕУ прибавило комплетан доказни материјал, међу којим су и фотографије, али и видео и аудио-записи, који се односе на догађаје и лица која су под истрагом.

Стравичне сцене забележене на четрдесетак фотографија, које су новинари могли да виде, одишу бруталношћу и суровошћу припадника криминалне групе. Зверства за која терете ову екипу могли су да виде и сада оптужени, њихови браниоци, породице жртава и њихови правни заступници.

Поједини родитељи, како је тада прецизирао тужилац, хтели су да виде само фотографије својих најмилијих док су још били живи, али не и оне настале после њиховог убиства и током сакаћења. На приказаним фотографијама су Александар Глигоријевић Пуки, Здравко Радојевић, Горан Величковић Гокси и Милан Љепоја. Снимке Лазара Вукићевића нису приказане, јер их породица до тог тренутка није видела, а они су, према речима Ненадића, "много монструознији и језивији од осталих".

На фотографијама су забележени последњи тренуци четири жртве, а неке су настале и непосредно пре њиховог убиства. Отети и убијени младићи су комадани, сечени су им удови, глава... Сваки од тих монструозних поступака је забележен посредством "Скаја". На њиховим телима су ножевима урезиване увредљиве речи, попут: "к...ц, п...а"... или исписиване њиховом крвљу. Колико је осумњичена екипа била монструозна, показују и призори да су жртвама одсечену главу стављали на доњи део леђа, између ногу и да су тако фотографисани, што је слато другим припадницима групе или налогодавцима.

СВИРЕПО Машина којом су уклањане жртве, Фото: Printskrin/Tv Prva

ЗВИЦЕР ИЗДАВАО НАЛОГЕ?

СУМЊА се да је криминална екипа, коју су предводили Беливук и Миљковић, истинског покровитеља и шефа имала међу наводним вођама "кавачког клана". Један од њих, Радоје Звицер, наводно је директно Беливуку и Миљковићу издавао налоге за ликвидације, али их је укључио у организацију кријумчарског ланца и трговину наркотицима и оружјем. За његов рачун, како се сумња, убијени су неки од младића чија су имена побројана у оптужници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)