ЈУЛ "ОКИДАЧ" ЗА КРВАВЕ ЗЛОЧИНЕ: Највећи број монструозних убистава и силовања у Србији почињен у најтоплијем месецу

Ј. Д. ЉУТИЋ - Н. БИЈЕЛИЋ

12. 07. 2021. у 11:00

НАЈВЕЋИ број злочина који су задесили и истовремено згрозили Србију у последње две деценије имао је једну заједничку карактеристику - сви су се десили у јулу.

ЈУЛ ОКИДАЧ ЗА КРВАВЕ ЗЛОЧИНЕ: Највећи број монструозних убистава и силовања у Србији почињен у најтоплијем месецу

Фото М. Лабудовић/ архива

Тако је 5. јула 2017. Милан Ловрић испред Центра за социјални рад насмрт претукао супругу Олгу наочиглед њихово двоје малолетне деце. Ловрић је, наводно, дошао да види децу у Центру у "контролисаним условима". Нажалост, урадио је то што јесте, а сутрадан је пресудио и себи скочивши под воз.

Исте године, седам дана касније, Марко Николић ножем је пресудио бившој супрузи Маји Ђорђевић испред раковичког Центра за социјални рад. Претходно је њиховог четворогодишњег сина Михајла задавио на задњем седишту аутомобила. Након почињеног злочина, чекајући почетак суђења, Николић је пререзао себи гркљан у Централном затвору.

И 2016. памти бројне злочине. Тако је 9. јула у зајечарском селу Вратарница, Владица Рајковић силовао и насмрт претукао трогодишњу Анђелину Стефановић. Пре тога, он је девојчицу извео са дечјег рођендана у комшилуку и искористивши њено поверење, починио свиреп злочин. Када је ухапшен, Рајковић је надлежнима признао и да је две године раније усмртио Драгану Станковић, чије је тело бацио у оближњу реку. Осуђен је на 40 година робије.

 Кафић "Макијато" у Житишту, убица Синиша Златић,  Фото З. Јовановић / Архива

Синиша Златић је 2. јула 2016. у кафићу "Макијато" у Житишту пуцао из "калашњикова" и усмртио бившу жену Дијану, њеног новог дечка Стевана Јојића, као и госте локала Јовану Поповић, Владимира Косовића и Владимира Мијатовића и - ранио још 22 особе. И он је осуђен на четири деценије затвора.

Последњег дана јула 2014. Дарко Костић отео је, силовао и сурово убио девојчицу из Батајнице, Ивану Подрашчић (14). Злочин је починио у напуштеној кући на Петловом брду. Тело несрећне девојчице пронађено је умотано у тепих у једној бари у поодмаклој фази распадања. Костић је осуђен на 40 година робије.

Месар из Сурчина Драган Ђурић је пет дана пре Костића, отео Тијану Јурић (15) у Бајмоку. Након тога ју је сексуално злостављао и убио. Убрзо је ухапшен у Београду, када је признао и показао дивљу депонију на којој је оставио Тијанино тело. Монструм робија 40 година.

Жандарм Александар Крстић је 15. јула 2013. убио и запалио Јагодинце Срђана Томића и Александра Недељковића у "аудију". Возило је касније пронађено на њиви, на путу према Крагујевцу. И он је осуђен на максималну казну.

МИСТЕРИЈА УБИСТВА АДВОКАТА

Фото Танјуг

ПОЗНАТИ београдски адвокат Драгослав Миша Огњановић убијен је 28. јула 2018. на Новом Београду, испред зграде у којој је живео. До данас нису пронађене његове убице, а као могући мотив овог злочина наводно је био крвави рат који букти између два црногорска клана, "шкаљарског" и "кавачког", чије је неке од чланова Огњановић заступао пред судом.

Село Јабуковац, близу Неготина, заувек ће памтити 27. јул 2007. када је Никола Радосављевић, из ловачке пушке убио деветоро и ранио двоје комшија. У почетку је било приче да је то учинио јер је веровао да је био под црном и влашком магијом, коју су му, наводно, "набациле" комшије, после чега се посвађао са женом и покушао да се убије скоком у бунар. Радосављевић је ухапшен на сеоском гробљу, а после суђења изречена му је безбедносна мера обавезног чувања у установи затвореног типа.

Драган Чедић, који је својевремено словио за лесковачког жестоког момка, 27. јула 2002. је хицима из аутоматске пушке убио седам, а ранио четири особе. Разочаран у супругу која га је оставила, кренуо је у освету. Тако је за непуних пола сата, на три локације, пуцао и убио супругу Биљану, њене две сестре, тетку и још троје пријатеља.

Један од најмонструознијих злочина које Србија памти догодио се 16. јула 2005. године. Тада је Малиша Јевтовић у шуми на Звездари до смрти силовао трогодишњу Катарину Кају Јанковић, ћерку своје љубавнице Ане Филиповић. Монструм се иживљавао над дететом, а најстрашније је што је Ана знала шта се догађа и чекала га у близини пушећи цигарету. Малу Кају су након почињеног злочина Малиша и Ана у тешком стању одвели кући. Међутим, детету је позлило и по доласку у болницу она је преминула. Због овог злочина Малиша је осуђен на 40, а Катаринина мајка на 37 година робије.

 Малиша Јевтовић и Ана Филиповић,Катарина Јанковић , Фото Архива

 

ВРЕЛИНЕ УТИЧУ НА ЛАБИЛНЕ ОСОБЕ

ПСИХОЛОЗИ, психијатри, као и криминолози сагласни су да годишњи одмори и врелине које обично почињу у јулу, подстичу лабилне особе да преиспитују своје животе, закључују да су они углавном пропали и онда се одлучују на језиве масакре. Тако је психолог Александра Јанковић својевремено објаснила:

- Људи су тада склонији свађама, фрустриранији него иначе. Неки не иду нигде, ништа им се добро не догађа, преиспитују се... Још ако конзумирају алкохол и психоактивне супстанце, веома често постају темпиране бомбе. Како је тек онима са већ постојећим психопатским проблемима? Ти људи, посебно на врућинама какве су у јулу, неретко имају потребу да ураде нешто лоше другима, а некад и себи.

Сличног мишљења је и Марко Ницовић, који је казао да је док је радио у београдској полицији, на једном истраживању показано је да су се злочини из области крвних и сексуалних деликата одувек чешће догађали лети, јер су тад некако "психопате јаче".

Ликвидација  Место на ком је устрељен адвокат Миша Огњановић, Фото И. Маринковић

Највише је, наводно, био близак са Луком Бојовићем, са којим је осим у суду био и у пријатељским односима. Када је убијен, са Огњановићем је био и његов син Петар, који је рањен у руку и који је видео како убица пуца, а потом и на његове очи "оверава" адвоката.

 

Фото Танјуг

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЖАС НА ПЕЦАЊУ: Звер обезглавила дечака (15)