ГЕНИЈЕ НАУКЕ КОЈИ ЖИВИ У БРЛОГУ И СВАКОДНЕВНО ПИЈЕ: Ево како бивше полазнице Петнице описују Бранислава Савића (ФОТО)

А. В.

25. 06. 2021. у 16:07

НАКОН исповести пет, сада одраслих жена, да су као девојчице претрпеле сексуално узнемиравање у Истраживачком центру Петница, од дугогодишњег радника ове јавне институције, на друштвеној мрежи Фејсбук направљена је група подршке, која броји неколико хиљада чланова који пружају подршку жртвама.

ГЕНИЈЕ НАУКЕ КОЈИ ЖИВИ У БРЛОГУ И СВАКОДНЕВНО ПИЈЕ: Ево како бивше полазнице Петнице описују Бранислава Савића (ФОТО)

Фото: Д. Миловановић/Депоситпхотос

Сем на Фејсбуку, корисници друштвених мрежа и бивши полазници Центра и на Инстаграму остављају коментаре у којима описују своја искуства приликом боравка у Петници.

Опруженог Бранислава Савића Савана бивши полазници описују са „он је особењак, чудак са специфичним методама и начином понашања, а ти си кретен који не схвата неке дубине и ширине света ако имаш нешто против“.

Један од полазника Станице у коментару на друштвеној мрежи описује га као генија науке који живи у брлогу и свакодневно пије - Био сам клинац, али ми ни онда није био јасан култ личности око наводног генија науке и живота који живи у брлогу и дере 2-3 флаше вина дневно. Сада када премотам филм, сетим се махом женских ползница које су ми причале како им је С. Објаснио све о животу, одједном се све уклапа. Оно што ми данас није јасно је та количина одраслих (сарадника, а ПОГОТОВО руководилаца семинара) који некако нису видели очигледног гроомера и злостављача у свовој околини.

Како је случај изашао у јавност, клупко је почело да се одмотава, те на површину излазе искуства и тврдње бивших полазника.

- Читава култура у Петници је плодно тле за злостављање и грооминг – почев од култа личности ексцентричних руководилаца и сарадника, па преко нормализације и охрабривања веза између старијих људи и тинејџера кроз шале о „бодовима““.

Култ „бодовања“, судећи према коментарима, полазницима Станице је добро познат.

- Код нас на биологији су бодови били прво што су нас старији полазници научили, бар у моје време - написала је једна од корисница друштвених мрежа.

Други корисник објашњава о каквом бодовању је реч - Не знам шта раније није било јасно? 30 поена за рад ако се смуваш са ментором смера који похађаш, 20 ако се смуваш са колегом итд... Ви који сте били бар се сећате. Неговало се то одувек. Требало је пријавити те радње и раније. Није ништа чудно што се ово дешавало.

Има и оних који тврде да нису само полазници били жртве напада.

- Петница је место где нису само полазници били узнемиравани и нападани, већ и асистенти. Толико сам ствари тамо видела својим очима и сазнала из друге руке неке гадости да сам била уверена да је све то „јавна тајна“ - стоји у једном од коментара.

Подсетимо, жртве наводе да их је оптужени позивао у своју канцеларију у којој су, док је он прегледао радове, морале по шест сати да стоје уз њега, после би их приморавао да се обнаже, а он би их фотографисао и напијао. То се понављало и до несвести жртве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)