ЛУКА ОТИШАО ДА ИГРА ИГРИЦЕ КОД ДРУГА - НАШЛИ ГА МРТВОГ: Мајка чека обдукцију 9 месеци - сумња и на клан

Новости онлајн

05. 06. 2021. у 20:06

ЛУКА Поповић (20) је 11. августа 2020. године пронађен мртав у стану у Булевару Зорана Ђинђића 96 на Новом Београду у који је отишао да игра "сони" са другом.

ЛУКА ОТИШАО ДА ИГРА ИГРИЦЕ КОД ДРУГА - НАШЛИ ГА МРТВОГ: Мајка чека обдукцију 9 месеци - сумња и на клан

Фото: Д. Дозет/Депоситпхотос

Више јавно тужилаштво у Београду, више од девет месеци касније, није добило налазе обдукције.

- Од кад је преминуо Лука чекам налазе обдукције, иако знам да ће да покажу да је изгубио живот због дроге. Био је добро дете које је упало у лоше друштво, ког се плашио и то, нажалост, сваком може да се деси. Сумњам да је реч о припадницима клана и да су га они натерали те кобне вечери да узме наркотике - започела је Лукина мајка Анђелка.

- Средином јуна ми је рекао да је упознао друга (15) који је из Црне Горе и да он плаћа стан приватно. Однео је "сони" код њега да играју игрице. Лица за која сумњам да су припадници клана се "појављују" средином јула - казала је Лукина мајка.

Напоменула је да сматра да их се њен син плашио.

- На основу његовог телефона сам сазнала да су му наређивали да им купује храну, све што им је потребно. Користили су његов телефон да обављају своје послове. То је све трајало око месец дана. Мислим да Лука никоме није рекао да се плаши јер се бојао да не науде неком његовом блиском. Вероватно је веровао да ће успети сам да среди ситуацију - рекла је Анђелка.

Лукина смрт

Лукину смрт пријавио је малолетник који је држављанин Црне Горе.

- Он је у полицији рекао да је Лука користио наркотике и да га је ујутру, кад се пробудио, затекао мртвог у стану. Да мог детета више нема, сазнала сам из медија. Његова смрт је констатована у 10 часова, а мене је полиција обавестила око 18 часова - испричала је наша саговорница.

Полиција је обавила увиђај.

- Прво што ми је у свему било чудно јесте то што су ми из полиције рекли да Лука то вече није имао мобилни код себе. То су закључили јер га нису пронашли у стану. А ја знам да га је имао. Такође нису пронађени ни његови кључеви ни мајица - рекла је Анђелка.

Након тога је одлучила да затражи извештај полиције.

- Кад сам га добила, видела сам да у њему ништа није пронађено сем марихуане и онда ми је и то било чудно. Закључила сам да је неко очистио стан. Друго, у извештају се помињу флаше воде и сока на којима се не налазе отисци. Шта је мој Лука попио воду, онда одлучио да узме екстази, па обрисао отиске и преминуо? - запитала се наша саговорница.

Додаје да у згради постоје камере.

- Малолетник је у полицији испричао да су у стану били Лука, он и још један момак који је отишао пре доласка Хитне помоћи. Ја нисам у то поверовала. Зато бих волела да су прегледане камере које би показале ко је све био у стану - казала је Лукина мајка.

Објаснила нам је да је прво помислила да је у стану била журка и да му је неко подметнуо дрогу у неко пиће, а онда је почела сама да истражује.

- Сазнала сам да је малолетник ван полиције причао да нису били сами и да су ту ноћ особе, за које ја сумњам да су из клана, користили екстази и да су га Луки дали на силу. Натерали су га да узме три или четири комада. Њему је пошла пена на уста и почео је да халуцинира - рекла је мајка.

Лукин телефон

Мајка се онда сетила да се картица коју је користио Лука води на њено име. Преко старог телефона успела је да уђе на Инстаграм профил свог сина.

- Видела сам да су му то вече наређивали да дође у стан и да им купи шта им је потребно. Такође се види да су поред Луке и малолетника у њему била још тројица младића. Са његовог телефона су слали некоме поруке и обављали неке своје послове. Нашла сам и снимке од те вечери на којима су они. Закључујем да су настали те ноћи јер се на њима налазе флаше из полицијског извештаја, а и Лука је пронађен мртав у бермудама у којима је на снимку - објаснила је Лукина мајка.

Телефон је престао да буде доступан 52 минута након поноћи.

- Тог телефона нигде нема, а ја се питам шта се десило од кад је искључен па до 10 ујутру - каже Анђелка.

Наша саговорница понавља да Лука није био наркоман.

- Био је добро дете и верујем да су га баш због тога и "типовали". Сазнала сам и да су му претили. Лука јесте два пута био у полицији јер су га ухватили са марихуаном, али ја сам за то знала. Није исто користити марихуану и екстази. Лука је знао колико је дрога штетна - истакла је за Телеграф.рс Анђелка Поповић.

Напоменула је да свакој младој особи може да се деси да упадне у лоше друштво и да не зна како да се из њега "извуче".

- Желела сам о овоме да говорим и због тога да се помогне неком ко је можда у сличној ситуацији у којој је био Лука - закључила је разговор наша саговорница.

Обдукциони налаз

Мајка, која је изгубила сина пре више од девет месеци, толико чека на налазе обдукције.

- Хемијско-токсиколошка анализа у предмету за покојног Поповић Луку, као и један број хемијско-токсиколошких анализа у вези са другим обдукцијама које су у Институту за судску медицине "Милован Миловановић" обављене у току 2020. године, није окончана због преоптерећења са којим је лабораторија била суочена у претходном периоду - речено је за Телеграф.рс из Института за судску медицину "Милован Миловановић".

Институт за судску медицину је предузео кораке да се превазиђе претходно поменути застој у раду хемијско-токсиколошке лабораторије.

- То поред осталих мера, укључује и недавно окончани конкурс за пријем у радни однос једног извршиоца - здравственог сарадника за рад у хемијско-токсиколошкој лабораторији; конкурс је био објављен на интернет страници Националне службе за запошљавање дана 12. маја 2021. године. Очекујемо да ће се у наредном периоду завршити заостали предмети хемијско-токсиколошких анализа, укључујући и анализу у предмету за покојног Поповић Луку - објаснили су нам из ове установе.

Како су навели из установе, обдукциони записник, у случајевима када се не траже додатне анализе нпр. хемијско-токсикошке, хистолошке, бактериолошке и др. по правилу се доставља органу који је наложио вршење прегледа и обдукције леша у времену од око месец дана.

Више јавно тужилаштво у Београду

На питања које смо раније упутили Вишем јавном тужилаштву у Београду добили смо одговор да се и даље врше провере.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)