ЗАБОРАВЉЕН КРВ: Мафија се наоружава, а Раде је био прва жртва у џипу

Novosti online

02. 06. 2021. у 20:00

ГРУПА Веље Невоље била је добро снабдевена свим врстама експлозива, а последњи смртоносни товар пронађен је у штеку код његовог војника Вибора Кончаревића у Котежу.

ЗАБОРАВЉЕН КРВ: Мафија се наоружава, а Раде је био прва жртва у џипу

Фото О. Матавуљ

Прва жртва напада са подметнутим експлозивом у београдским „сачекушама“ био је Раде Међед. Власник неколико коцкарница у престоници и брат по мајци Радована Лагунџина Жапца, прве жртве „вождовочаког клана“, смртно је рањен 15. новембра 1994. године. У експлозији је тешко повређен и пребачен је у Ургентно центар. И поред напора лекара да му спасу живот он је преминуо.

Фото Facebook

Раде Међед

Убиство Међеда (1962-1994) и то усред дана био је, у правом смислу, прави бум међу криминалцима. Али, и јавност је остала шокирана новим начином убијања. Бомба је била подметнута под Међедов џип и активирана је даљинским управљачем. Екслозија је одјекнула када се укључивао у Улицу кнеза Милоша. Експлозив је био повезан са даљинским управљачем, узетим са дечије играчке аутомобила, и то из Пионирског парка.

Тада је београдским подземљем кружила информација да су бомбаши, професионалци, дошли из Швајцарске. Наравно, починиоци овог убиства никада нису откривени.

Црна серија напада бомбом је овако почела. Београд и Србија били су преплављени разним врстама експлозива јер су избили ратови на подручју бивше СФРЈ. Највише је било тротила, витеза, али и пластичних експлозива попут „самтекса“ (у жаргону названог „Чех“).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)