АЛБАНЦИМА "ДАВАЛИ" НОВЕ СРПСКЕ ПАСОШЕ: После десет година осуђени полицијски службеници за недозвољено издавање наших путних исправа

Ј. ЋОСИН

10. 05. 2021. у 22:46

ЈЕДАН Албанац и осморо Срба осуђени су у понедељак пред Вишим судом у Нишу због кривичног дела трговина утицајем, јер су, користећи своје положаје, 2010. године, захтевали и примили мито од 100 до 7.000 евра, али добијали и плаћена путовања, летовања и гардеробу за услугу прибављања лажних уверења о српском држављанству косовским Албанцима, који су их затим користили за добијање биометријских пасоша Србије.

АЛБАНЦИМА ДАВАЛИ НОВЕ СРПСКЕ ПАСОШЕ: После десет година осуђени полицијски службеници за недозвољено издавање наших путних исправа

Фото Н. Фифић

Најстрожу казну добио је Љуљзим Незири (67), полицајац запослен у Полицијској управи за Приштину у Нишкој Бањи, који је осуђен на две године затвора, док су остали кажњени са мање од 12 месеци затвора у кућним условима, без електронског надзора. Образлажући пресуду, судија Мирко Драшковић је рекао да је казна таква јер је реч о људима који имају бројне заслуге током каријере, али је у обзир узео и то што је поступак трајао 10 година.

Љуљзим једини неће издржавати казну у кућним условима. Он је осуђен јер је захтевао и примао новчане награде, али и користио службени положај и утицај како би посредовао код службених лица органа РС, да се грађанима албанске националности са КиМ мимо закона издају изводи из матичних књига, личне карте и пасоши, за шта је од њих добијао новац. Током поступка је доказано да је он извршио барем 123 такве ургенције за различите породице са Космета, а своје услуге наплаћивао. Суд је наложио да се од њега одузме корист од 750 евра.

Николина Симоновић је осуђена на шест месеци затвора јер је као референт за издавање личних карата достављала Љуљзиму податке из полицијске базе и по његовом налогу узимала поклоне да би Албанцима омогућила добијање личних карата ван редовног списка и на основу невалидне документације.

На исту казну осуђен је и Дејан Богосављевић, који је примио новац од Љуљзима како би приликом теренске контроле потврђивао да пријављени станују на наведеном пребивалишту у Србији, иако су заправо живели на Косову и Метохији.

Оливер Динић, запослен у Матичној служби одсека за КиМ, кажњен је са десет месеци затвора такође у кућним условима због примања мита, јер је по убрзаној процедури издавао изводе из матичних књига држављана и особама које имају пребивалиште на КиМ.

Шест месеци затвора у кућним условима изречено је и шефу одсека за управне послове ПУ Врање у Сурдулици Валентини Петковић због подстрекивања на трговину утицајем.

- Она је примила поклоне у виду мобилних телефона, летовања у Хрватској, Црној Гори и Грчкој како би коришћењем свог службеног положаја утицала на службенике ПС Сурдулица да лажно пријаве да лице албанске националности има пребивалиште у сурдуличком селу Загужане, иако живи на КиМ. Та особа је тамо боравила само у време теренских провера, али му је то омогућило да добије личну карту и путну исправу Србије - навео је суд уз констатацију да се ослобађа оптужбе за остала дела за која се теретила.

Ранко Милачић, запослен у Координационом центру за КиМ ПУ за Приштину у Нишкој Бањи добио је 10 месеци затвора у кућним условима, јер је од Незирија добијао мобилне телефоне и новац како би посредовао код службеника Координационе управе у Београду да косовским Албанцима убрзано закажу термине за предају докумената за издавање пасоша. На осам месеци кућног затвора осуђени су полицајац Драган Јефтовић и радница Сања Митић, која није била радник МУП, већ је користећи познанство са Незиријем у договору са њим, обећавала косовским Албанцима да ће им уз новчану накнаду обезбеђивати српска документа.

ПОКЛОН ИЗ АУТО-ШКОЛЕ

Због примања мита осуђен је и Зоран Радивојевић, јер је, како је навео суд, као в. д. начелника ПУ за Приштину затражио поклон од власника ауто-школе из Лапљег Села како полиција не би обављала инспекцијски надзор и да би, благовремено одређивао полицајце за комисију за полагање возачког испита. Он је добио годину дана затвора, јер је од власника ауто-школе затражио 800 евра, плаћање кафанских рачуна и захтевао да му купи "рено 19".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (18)