ПОЧИЊЕ ПРВИ ПРОЦЕС ПРОТИВ КРВНИКА ОВК: Именоване судије у поступку против Саљиха Мустафе

Танјуг

06. 05. 2021. у 18:32 >> 18:41

СУДИЈЕ Специјализованих веца Косова Роланд Декерс, Мапи ВелтФољу и Жилбер Битиј именовани су за чланове претресног панела у случају који Специјализовано тужилаштво Косова у Хагу води против некадашњег припадника ОВК Саљиха Мустафе.

ПОЧИЊЕ ПРВИ ПРОЦЕС ПРОТИВ КРВНИКА ОВК: Именоване судије у поступку против Саљиха Мустафе

Статусна конференција у Хагу / Фото принтскринСтатусна конференција у Хагу

Одлуку о именовању судија донела је председница суда Екатерина Трендафилова, која је за резервног судију именовала Владимира Микулу.

Именовање је, како се наводи у саопштењу суда, уследило по обавештењу судије за претходни поступак да ће целокупни списи предмета против Саљиха Мустафе бити спремни за прослеђивање претресном панелу 7. маја 2021.

Бивши официр ОВК Саљих Мустафа је први оптуженик Хашког суда који је ухапшен и против кога је почео процес, а ухапшен је 24. септембра и дан касније је из Пришитне пребачен у Хаг.

Предмет против Мустафе је први који је спреман за прослеђивање једном претресном панелу.

Суд у Хагу саопштио је да је Мустафа починио злочине над најмање шест особа на једном имању на Косову које је служило као затвор, додајући да су „на имању у месту Злаш на Косову које је служило као затвор“. Додали су да је у периоду од 19. априла један затвореник био убијен.

Суд је основан 2015. године под званицним називом Специјализована веца Косова. Мандат суда је да кривицно гони починиоце злочина на Косову 1998-2000, а проистекао је из извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о злочинима ОВК на Косову и у Албанији.

ПРВИ ПРОЦЕС КРВНИЦИМА ОВК

Некадашњем комаданту у ОВК Саљиху Мустафи, оптуженом за злочине Косову и Метохији 1999. године ускоро ће почети суђење пред Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу.

То ће бити прво суђење неком оптуженом из ОВК пред овим судом, док су за друга три предмета против Хашима Тачија и дугих, Хисника Гуцатија и Насима Харадијана и Пјетра Шаље припреме за суђење још у току.

Специјализована већа су саопштила да је председница суда Екатарина Трендафилова тим поводом именовала трочлано судско веће које ће судити Мустафи, пошто ће му сутра бити предати списи предмета.

Ово судско веће најпре ће заказати статусну конференцију за припрему суђења и дати рокове за подношење свих неопходних поднесака одбране и тужилаштва суду, саопштено је из Хага.

Мустафа се налази у хашком притвору од септембра прошле године.

Терети се оптужницом за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили поједини припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

У оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за кривична дела извршена над најмање шест лица, а наводи се и да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Мустафа се терети у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Он је на статусној конференциј крајем октобра негирао све тачке оптужнице и најавио је да ће се поред осталог бранити алибијем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?