СУЂЕЊЕ ЗЛОЧИНЦИМА ОВК: Тужилаштво завршило припреме, поднет списак доказа и сведока

Танјуг

13. 04. 2021. у 17:48 >> 17:50

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО тужилаштво Косова поднело је суду у Хагу тзв. претпретресни поднесак оптужби, као и листе сведока и доказа којима поткрепљује те оптужбе против председника и потпредседника Удружења ратних ветерана ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја.

СУЂЕЊЕ ЗЛОЧИНЦИМА ОВК: Тужилаштво завршило припреме, поднет списак доказа и сведока

Foto: Printskrin

Сви ови документи за сада носе ознаку тајности, односно њихова садржина није објављена.

Претпретресни поднесак садржи списак појединачких оптужби против Харадинаја и Гуцатија као и сажетак доказа које тужилаштво намерава да представи на предстојећем суђењу у прилог својим оптужбама којима их терети за опструкцију поступака пред тим судом и откирвање идентитета сведока и жртава у циљу њиховог застрашивања.

Поред овог поднеска, тузилаштво је, како само наводи у допису објављеном на сајту суда, доставило суду и листу сведока које намерава да позове на судење, и листу друигих доказа којима ће на суђењу потпрепити своје оптужбе, попут видео, аудио и писаног материјала.

Тужилаштво је указало да и поред неколико позива које је упутило одбрани Харадинаја и Гуцатија, почев од 12. марта, од ње није добило одоговор у вези са споразумом око неспорних правних и фактичних чињеница.

Овим поднесцима тужилаштво је окончало своје обавезе према одбрани и суду пред суђење, које ће бити заказано након што одбрана оконча своје истраге и поднесе, ако буде желела, свој предпретресни поднесак са доказима и сведоцима којима ће оспоравати оптужбе на суђењу.

Гуцати и Харадинај су ухапшени у Приштини 25. септембра 2020. и истог дана су пребачени у притворски објекат у Хагу где се и даље налазе.

Фото Ж.Кнежевић

Они су оптужени за обелодањивање идентитета сведока и опструкцију поступака који се воде пред Специјализованим већима Косова у Хагу

Терете се за четири кривична дела - ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Председник и потпредседник удружења ратних ветерана тзв. ОВК, како се наводи у потврђеној оптужници, терете се да су, најкасније, од 7. до 25. септембра, на три конференције за новинаре, као и путем изјава на друштвеним мрежама и скуповима које су преносили медији, неовлашћено открили заштићене информације укључујући податке о потенцијалним сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

-Оптужбе из потврђене оптужнице почивају на добро утемељеној сумњи да су Гуцати и Харадинај су потенцијалним сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа-, наводи се у саопштењу суда поводом потврђивања оптужнице против њих.

Подаци који су објављени су заштићени Законом о Специјализованим већима Косова.

Суд додаје да се Гуцати и Харадинај терете да су поменутим радњама повредили тајност поступка, вршили шодмазду и застрашивање потенцијалних сведока тужилаштва, што је имало за последицу опструкцију рада тужилаштва и његових истрага.

Гуцати је негирао оптужбе, а Харадинај је одбио да се о њима изјасни, претходно наводећи да не признаје тај суд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)