БРАНИЋЕ СЕ СА СЛОБОДЕ: У Новом Саду саслушане осумњичене за малверзације у вези са ПИО фондом

Љ. П.

07. 04. 2021. у 19:31

У НОВОСАДСКОМ Вишем јавном тужилаштву Посебног одељења за борбу против корупције, данас су саслушане Г.Р. (54), запослена у Републичком фонду ПИО, филијала Сомбор осумњичена за злоупотребу службеног положаја и С.Т. (69) одговорно лице фирме ДОО „Дитекс“ Дероње која се терети за подстрекавање на злоупотребу службеног положаја.

БРАНИЋЕ СЕ СА СЛОБОДЕ: У Новом Саду саслушане осумњичене за малверзације у вези са ПИО фондом

Новости

Иако је тужилаштво предложило да се обема одреди притвор, судија за претходни поступак је одлучио да се осумњичене у даљем поступку бране са слободе.

Њих две су ухапшене због сумњи да су малверзацијама у вези са ПИО фондом оштетиле буџет Републике Србије за више од два милиона динара. Како је МУП саопштио, сумња се да је Г.Р. је током 2016, 2017. и 2018. године уносила податке у базу активних осигураника који се односи на стаж осигурања и доприносе, износ зарада и уговорених накнада, износ пореза и доприноса за ПИО у износу од 85.613.099 динара за укупно 54 особе, а све без доказа о пријавама и одјавама, без покретања поступка о утврђивању стажа осигурања за спорне периоде и без доказа о уплаћеним порезима и доприносима.

На овај начин Г. Р. је, како се сумња, на основу неосновано исплаћених пензија за укупно седам особа, нанела штету буџету Републике Србије у износу од 2.148.482 динара.

Осумњичена С.Т. се терети да је подстрекавала Г. Р. достављајући јој податке за особе које су наводно радиле у фирми „Дитекс“, да им неосновано, односно без потребне радно-правне документације и без уплате пореза и доприноса за ПИО унесе податке о стажу осигурања, заради, уговореној накнади и уплаћеним порезима и доприносима за ПИО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)