КО ЈЕ ОЧЕКИВАО ДА ДЕЧАК ПОБИЈЕ ДЕЦУ: У парници због злочина у "Рибникару" сведочиле директорка и Костина разредна у шестом разреду

С. Ј. М.

17. 05. 2024. у 21:38

ОД 3. маја сви се ми преиспитујемо. Не постоји нико од нас, а да не осећа одговорност. Овако је бивша директорка основне школе "Владислав Рибникар" Снежана Кнежевић одговорила на питање да ли мисли да има пропуста у њеном раду, а поводом догађаја 3. маја.

КО ЈЕ ОЧЕКИВАО ДА ДЕЧАК ПОБИЈЕ ДЕЦУ: У парници због злочина у Рибникару сведочиле директорка и Костина разредна у шестом разреду

Фото З. Јовановић

Она је сведочила у парничном поступку у Вишем суду у Београду против Косте, његових родитеља, школе и државе, а по тужби породице Дукић, чију је ћерку Адриану Коста убио. На питање адвоката Дукића Снежане Дуњић да ли је могла нешто да уради да се спречи 3. мај, тадашња директорка је рекла да је њихов фокус био да се смањи ризик од спољне опасности.

- Не знам да ли је ико могао да претпостави да ће опасност да дође из дечије заједнице. Ко је могао да очекује да ће тринаестогодишњак да дође наоружан и побије децу? - казала је Снежана Кнежевић.

На констатацију адвокатице Дуњић да је побројала 37 неправилности у раду школе, које је утврдила инспекција у ванредном надзору, директорка је рекла да су на неке пропусте уложене жалбе, а да су неки уочени, а да ли они имају везе са 3. мајем то ће се утврдити.

- Да ли је верификација пропуст? На Врачару од седам школа, једна има верификацију. "Рибникар" је имала специфичност интензивне наставе француског језика и ми нисмо радили незаконито, то није пропуст. Дежурство ученика је једна неправилност, али се не спори дежурство, већ ослобађање од наставе. Ђаци би могли да дежурају, али у супротној смени.

Директорка Кнежевић је рекла да је те школске године Коста променио смену на захтев његових родитеља.

- Они су се још у јуну обратили одељенском старешини са захтевом да промени смену, јер се у другој боље слаже са другарима и положио је испит за пријем у двојезично оделење. Како је у јуну мали број ученика у његовој смени положио тај испит, мање од 20, било је упитно хоће ли се моћи уопште формирати двојезично оделење и тада им се није изашло у сусрет. У августу је више деце положило и онда му је одобрен прелазак. Ништа није указивало на то да може да буде проблема. Он је био одличан ђак. У исто време имали смо захтев ученика из седмог разреда да промени смену и њеми је одобрено - казала је директорка.

На питање Дуњић шта се то променило од 30. августа, када је Кости одбијен прелазак, па до 31. августа када је одобрен, директорка је испричала да је 26.8. био испит, па затим рок за приговоре, па су тек 30. имали поуздан податак о броју деце. Онда су анкетирали родитеље да ли и даље деца желе да иду у двојезично оделење и када је су добили потврду да ће у Костиној смени бити 21 ученик, дозвољен му је прелазак.

- У тренутку када разредана Нада Радоњић 30. августа обавештава његове родитеље још није прихваћен њихов захтев. Ја се не сећам да сам рекла Нади да им пошаље тај мејл - казала је директорка.

На питање адвоката Дуњић да ли и даље остаје при тврдњи да су родитељи деце анкетирани, јер Дукићи нису, а ни други родитељи убијене деце, директорка Кнежевић је одговорила да просто не може да верује да нису питани, јер је пракса да потврде прелазак, јер можда неко одустане иако је положио и да је за Адриану можда прескочено, јер се доселила из Француске.

После ње је сведочила Костина разредна у шестом разреду Нада Радоњић Булатовић које је потврдила да је Миљана Кецмановић у јуну контактирала са жељом да Коста промени смену, јер му тамо деца одговарају по сензибилитету и да је погодан тренутак због преласка у двојезично оделење.

- Послала ми је 22. јуна мејл да је Коста био код педагога да се распита о промени смене и то је већ био крај године - испричала је разредна. - У августу ми је поново послала мејл, јер је слала мејлове у школу, али јој нису одговорили, па ме замолила да видим са директорком шта се дешава. Директорка ми је рекла да за сада не може, јер у А смени нема 20 ученика за формирање разреда. Ја сам госпођи Кецмановић то одговорила. Сутрадан ми је директорка рекла да јавим Костиној мајци да је он прешао у Б смену и да не може да добије њеног мужа телефоном и ја сам јавила.

Разредна Нада је казала да је у априлу 2023. године видела Косту у школи и питала га како му је у Б смени, а он јој одговорио супер. Она се расплакала када је одговарала на питања о безбедности у школи, јер се сетила чувара Драгана Влаховића, за којег је рекла да је био пријатељ свих њих и да је свако дете и родитеља знао. Како је испричала неколико дана пре тог 3. маја рекла му је да је бољи педагог од свих њих у школи.

Разредна је казала и да се Коста у дружењу није издвајао од друге деце и да су сви били заједно. За њега је рекла да се пристојно понашао, да је имао све петице, да је волео да учи и био миран, док су други дечаци били живахнији. Она није уочила да је Коста имао проблеме са дугима у комуникацији  или дружењу.

РОДИТЕЉСКО ПРАВО

ПУНОМОЋНИК Дукића Снежана Дуњић казала је у суду да Костини родитељи треба бар делимично да буду лишени родитељског права, јер га чињенично не врше. Како је објаснила отац је у притвору, а мајка има забрану да га виђа.

Њихов заступник Марина Ивеља одговорила је да свако има права на размишљање и утиске, али да то није тема у овој судници.

Иначе, Миљани Кецмановић забрањено је да контактира са Костом, јер ће он бити сведок у кривичном поступку у којем је она оптужена за недозвољено држање муниције, јер је на једној чаури у учионици нађен њен ДНК траг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПУТИН НАРЕДИО ВОЈСЦИ: Притисните нуклеарно дугме (ФОТО/ВИДЕО)

ПУТИН НАРЕДИО ВОЈСЦИ: Притисните "нуклеарно дугме" (ФОТО/ВИДЕО)

РУСИЈА је поново извела тактичко распоређивање нуклеарног оружја и вежбу гађања дуж границе са Украјином, која је укључивала пребацивање лажних нуклеарних бојевих глава до складишта и аеродрома, где су утоварене на бомбардере.

13. 06. 2024. у 19:59

Коментари (0)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги