ЗА ЧЕТВОРОСТРУКО УБИСТВО ПЕРНИЋУ МАЊА КАЗНА? Адвокат оптуженог о новом суђењу за за масакр у Јабуковцу 2019. године

С. М. ЈОВАНОВИЋ

31. 05. 2023. у 19:30

У ВИШЕМ суду у Зајечару настављено је поновно суђење Давору Пернићу (38) из Јабуковца и Маји Бађикић (29) из Дупљана, удатој у Јабуковцу.

ЗА ЧЕТВОРОСТРУКО УБИСТВО ПЕРНИЋУ МАЊА КАЗНА? Адвокат оптуженог о новом суђењу за за масакр у Јабуковцу 2019. године

Фото С. М.Јовановић

Бившим љубавницима поново се суди за тешко убиство Раје Казимировића (72), његове мајке Драгице (93), сестре Љубинке Оприкић (76) и сестричине Драгане Јозељић (53).

Претходну пресуду, донету априла прошле године, укинуо је Апелациони суд у Нишу због битне повреде одредаба кривичног поступка и "непотпуно утврђеног чињеничног стања" у односу на Мају Бађикић, због чега је аутоматски укинут и део пресуде који се односи и на Пернића, будући да су осуђени као саизвршиоци.

Пернић је укинутом пресудом означен кривим за тешко убиство Казимировића и његових најближих рођака, али и за нелегално држање читавог арсенала који је пронађен закопан на имању његовог оца у засеоку Појана Лунгу у Јабуковцу. Њему се на терет ставља и наношење лакших телесних озледа мушкарцу са којим је Маја, наводно, била у вези. Укупно му је било изречено 36 година затвора.

На новом суђењу, Пернић ће моћи да добије само исту или чак мању казну, али никако и већу.

- С обзиром на то да је он у првом првостепеном поступку добио казну затвора у трајању од 36 година, а да на ту пресуду није било жалбе тужиоца, на поновљеном суђењу, према Законику о кривичном поступку, пресуда мом клијенту неће моћи да буде већа када је реч о висини казне. Значи, он и ако буде поново оглашен кривим, а ја верујем да хоће, јер је дело признао у потпуности, он не може да добије већу казну од оне која је изречена првостепеном пресудом - каже Властимир Михајловић, адвокат оптуженог Пернића.

Кућа у којој су живели Казимировићи / Фото С. М.Јовановић

Маја Бађикић

У Рају Казимировића и његове најмилије пуцано је са укупно 10 метака, из два оружја, "шкорпиона" и полуаутоматске малокалибарске пушке, која су касније пронађена закопана на имању Пернићевог оца. Само је на телу несрећног домаћина пронађено пет метака, различитог калибра, што је од почетка изазвало сумњу да су злочин починиле две особе.

УСКОРО ЗАВРШНЕ РЕЧИ

- Поступак је поновљен због примедаба које је Апелациони суд сматрао неразумљивим око кривице Маје Бађикић. Сада су спроведени сви писани докази, саслушан је вештак из Београда која је поновила оно што је већ речено и на њене одговоре нису имали примедаба ни тужилаштво ни одбрана. Остао је још само један доказ и ја се надам да ће на следећем главном претресу након провођења тог доказа доћи до завршних речи и после ћемо добити пресуду - додаје Михајловић.

Пернић је првобитно тврдио да је сам убио ову породицу, а као мотив навео жељу да помогне својој љубавници да обезбеди новац јер је, наводно, била тешко болесна и морала је да иде на трансплантацију материце. Тек је касније ову жену, коју са злочином повезују и опушци цигарета пронађени скоро пола године након убиства, Пернић означио као свог савезника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

22 ГОДИНЕ БРАКА Глумица први пут после развода: Одлучила сам да будем добро!