ЗА УБИСТВО БЕСКУЋНИКА 52 ГОДИНЕ РОБИЈЕ: Изречена пресуда у Новом Саду - напао их сатаром, они га претукли на смрт

Љ.П.

24. 03. 2023. у 16:30

ВИШИ суд у Новом Саду је данас у кривичном поступку против четворо окривљених за тешко убиство у саизвршилаштву, Александра Поповића, (34) бескућника из Београда, објавио пресуду којом су оглашени кривим.

ЗА УБИСТВО БЕСКУЋНИКА  52 ГОДИНЕ РОБИЈЕ: Изречена пресуда у Новом Саду - напао их сатаром, они га претукли на смрт

Фото: Н. Карлић

Неправоснажном пресудом, Миодраг Микац (41) из Београда и Жељко Милашин (46) из фекетића, осуђени су на по 15 година затвора. Зорици Дикић (38) из Петроварадина изречена је казна од десет година затвора, док је Миши Тодоровићу (44) из Новог Сада 12 година.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду окривљенима је стављено на терет да су 30. октобра 2021. године у Новом Саду, на Булевару Деспота Стефана 5 у  на свиреп начин лишили живота покојног оштећеног Александра Поповића, чиме су извршили кривично дело тешко убиство у саизвршилаштву.

Приликом оцене доказа, судско веће је прихватило одбране окривљених само у оним деловима који су потврђени другим материјалним доказима, сматрајући да су у целини одбране окривљених дате на главном претресу усмерене у правцу умањења кривичне одговорности. Суд, како је саопштено, није спорио да је критичној ситуацији претходио догађај када је оштећени у једном моменту извадио сатару из унутрашњег џепа своје јакне и, без икаквог повода, њоме покушао да удари окривљеног Миодрага Микца. Али, након избегнутог ударца, четворо окривљених су као бројнији и јачи насрнули на оштећеног, задајући му бројне ударце рукама и ногама, наневши му тешке телесне повреде опасне по живот.

Суд је ценио степен упорности окривљених да оштећеног повреде, имајући у виду тежину, број и локализацију нанетих повреда. Такође, ценио је равнодушност окривљених према оштећеном и према основној вредности - људском животу, јер су сви окривљени побегли са лица места, не знајући да ли је оштећени жив. Суд сматра да су окривљени, иако су били под дејством алкохола, поступали са умишљајем и свесни чињенице да наведеним радњама могу проузроковати смрт.

У изречене казне затвора је окривљенима урачунато време које су провели у притвору, а који притвор је окривљенима продужен до упућивања у завод за извршење кривичних санкција. Суд је обавезао све окривљене да солидарно исплате законској заступници иза покојног оштећеног накнаду материјалне штете за трошкове сахране покојног оштећеног, као и нематеријалне штете за душевне болове услед смрти блиског лица у износу од 1.000.000 динара.

Против наведене пресуде странке и браниоци могу изјавити жалбу Апелационом суду у Новом Саду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (1)

СРПСКА СТРАНА ПРИЧЕ НА СИ-ЕН-ЕНУ: Како је Вучић принципијелном политиком довео до тога да се у свету чује српски глас