"ХТЕЛИ ДА УБИЈУ ВУЧИЋА": Детаљи испитивања Срђана Лалића о групи Беливука и Миљковића - Хтели да сруше власт у Србији

З. УСКОКОВИЋ

01. 02. 2023. у 07:00

СРЂАН Лалић, окривљени сарадник, јуче је пред Специјалним судом у Београду казао да су Вељко Беливук и Марко Миљковић, као и Радоје Звицер и људи из безбедносних служби, пре свега дела црногорске службе АНБ, планирали да сруше власт у Србији, пре свега да убију председника Александра Вучића, који је, како је казао, био главна мета.

ХТЕЛИ ДА УБИЈУ ВУЧИЋА: Детаљи испитивања Срђана Лалића о групи Беливука и Миљковића - Хтели да сруше власт у Србији

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

Одговарајући на питање шестооптуженог Небојше Јанковића, да ли зна имена људи из владајуће структуре које је требало свргнути, Лалић је навео:

- То је комплетна владајућа структура, посебно председник, који је означен као главна препрека. Ја сам јасно био против тога и покушавао сам да их одговорим од те идеје.

Говорио сам да ни другима то није пошло за руком, а имали су сличне планове.

Јанковић је на то узвратио "да навијачи нису способни да сами то одраде и преузму власт."

- Сами нису, али ова криминална група јесте, уз помоћ Дејана Лазаревића - одговорио је Лалић.

Фото: АТА имагес/Принтсцреен

На инсистирање да наведе имена и презимена особа које су наводно требале да преузму власт, окривљени-сарадник је казао "да дође било ко, само да склонимо овог" (мисли на председника Вучића прим. аут.)", и да то није одређивао ни он, нити Беливук и Миљковић:

- Они то не могу ни да смисле ко би дошао, али има ко би могао да смисли.

И јуче је било речи о томе како је Радоје Звицер спремио пет милиона евра у првом цугу за преврат у Србији, односно убиство највишег државног функционера. У ту сврху набављен је и снајпер који је коштао 12.000 евра.

- Где је тај новац - упитао је Јанковић.

- Вељко и Марко су рекли да је Звицер то припремио и да ће дати још колико треба - одговорио је Лалић.

- Они знају код кога су паре.

Лалић се поново, подстакнут питањем шестокривљеног, осврнуо и на то да су били планирани немири у ситуацији хапшења Миљковића и Беливука. Припремане би биле бомбе у тржним центрима, али и аутобомбе.

- Ко би то радио - питао је Јанковић.

- Па ти, ја и браћа Будимир, као и увек, опет би то запало нас - одговорио је Лалић. - За шта нам је друго требало пет килограма "мруда" (противпешадијска мина прим. аут.) и други експлозив, који смо чували.

Фото: Н. Скендерија

Окривљени-сарадник поново је јуче својим сазнањима о убиствима које је, према његовим речима, починио Марко Миљковић, шокирао све, износећи нове детаље о ликвидацијама по Београду. Навео је да је Миљковић, према његовим сазнањима, убио обојицу власника "Пинк таксија".

- Оног, мислим да је Мирослав Ранковић, ашовом је неколико пута ударио по врату, а онда га је ловачким ножем, такође, неколико пута убо у стомак, да буде сигуран да га је убио.

Потом га је закопао. Смејао се касније и причао како "се Дебели (Вељко Беливук прим. аут.) престравио" - казао је Лалић.

Он је напоменуо и да је други власник "Пинк таксија" убијен по његовом налогу, али на улици и из ватреног оружја. Миљковић је видно негодовао због ових Лалићевих речи, док се Беливук смејао.

Током унакрсног испитивања, Небојша Јанковић поставио је и низ питања о припремама убиства Вељка Бановића Вотке, једног од најближих сарадника Луке Бојовића и Филипа Кораћа. Према речима Лалића, његово смакнуће је припремано, јер је близак "шкаљарском клану" и одатле је претила опасност њима, као саставном делу "кавчана".

- Ја сам планиран да учествујем у уклањању тела - испричао је Лалић. - Њега је требало да убије Јанковић и то из снајпера, са места од око 160 метара удаљеног од Воткине куће у околини Милановца. После тога би тело убацили у комби и исекли га моторном тестером.

План је био и да се у шуми ископа рупа и у њој постави цев са киселином. Ту би убацили остатке Бановића и затрпали га.

Јанковић је, међутим, све време говорио да он не зна за то и да он није учествовао ни у каквим злочинима, па ни у плановима за убиство Вељка Бановића.

Окривљени-сарадник је изнео и своју сумњу да је Миљковићев кум Мирко Којић Која убијен због своје имовине - око три милиона евра у некретнинама, али и сазнања која је имао о убиствима власника "Пинк таксија" и Властимира Милошевића.

- Који је мој мотив био да учествујем у наводној отмици и убиству Којића - питао је Јанковић.

- То ти знаш најбоље - одговорио је Лалић.

- Са њим си делио сувласништво над кућом у којој је сада ресторан, то је у Улици Пере Велимировића. То сте делили по пола. Ми смо Којића у међусобној комуникацији звали надимком "Свиња".

Лалић је испричао и како је Јанковић возио камионе са наркотицима од Барселоне у Француску и Италију. Присетио се и како га је заустављала француска полиција и царина, али је шестооптужени све време реплицирао да то није тачно и да се то није десило.

- Ти и Марко Будимир сте то радили за рачун Звицера - одговорио је Лалић.

- Ти и ја смо се и упознали у једној кући поред Барселоне, где смо у поткровљу узгајали марихуану. Знам и када си возио 66 килограма кокаина за Италију. Камион је био беле боје.

Фото: В. Н.

ЧЕКАЛИ ПАРЕ ОД ШВЕРЦА ДРОГЕ

ТОКОМ испитивања, Лалић је на питања о томе колико су новца добијали од Беливука и Миљковића, говорио да им је давано од пет до 10.000 евра, а врло често је било речи и о неколико стотина евра. Сви су се надали процентима од будућих конвоја и шверцерских тура преко океана и то је био главни мотив и покретач рада целе групе.

Мирослав Ранковић, Фото Фејсбук

ВЕЖБАО ПУЦАЈУЋИ У СВРАКЕ

НЕБОЈША Јанковић је, према тврдњама Лалића, причао како је купио снајперску пушку за 3.000 евра, а онда је вежбао гађање из ње тако што је прво мамио свраке комадићима меса у једном делу Чукарице. То је трајало данима. Онда, када би се оне навадиле, пуцао би у њих и убијао би их. Онда би се хвалио како је "спречио прелет сврака изнад Чукарице".

"РАТНИ ТРОШКОВИ"

ПОНОВО је било речи о злочину у Црној Гори и троструком убиству и отмици у насељу Спуж. Лалић је навео да је Јанковић за тај злочин добио 100.000 евра и сат "ролекс".

- Полиција је претресла три моја стана и није пронађен ни сат, ни новац, тако да то није тачно - тврдио је Јанковић, који је на скај-комуникацији имао надимак "Хел".

Лалић је током унакрсног испитивања причао и о сукобу између Беливука и Звицера, јер је екипа потрошила око 350.000 евра на, како су их називали "ратне трошкове". Звицер је сматрао да је то много, а реч је било о припремама ливкидација, набавкама оружја, штек-станова, аутомобила, телефона...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (143)

МОЛИЛИ СМО ДА НАМ НЕ УБИЈУ МАЈКУ: Животна трагедија Мише Јанкетића - пресудили јој четници јер је била партизанска жена