ХТЕЛИ ДА ПРЕУЗМУ И РАДОВУ ТРИБИНУ: Лалић открио како су Беливук и Миљковић планирали да прошире криминалне послове

З. У. - Н. Б.

21. 12. 2022. у 07:43

МАРКО Миљковић је са Вељком Беливуком планирао да преузме и Радову трибину, како би могли да прошире криминалне послове. Из тог разлога су планирали и убиство Драгана Супуровића, а у све је требало да буде умешан и Лука Перенчевић.

ХТЕЛИ ДА ПРЕУЗМУ И РАДОВУ ТРИБИНУ: Лалић открио како су Беливук и Миљковић планирали да прошире криминалне послове

Фото: Н. Скендерија/АТА Имагес/МУП

Ово је јуче у Специјалном суду у Београду у току унакрсног испитивања рекао сведок окривљени Срђан Лалић, одговарајући на питања оптуженог Марка Миљковића.

Током јучерашњег наставка претреса против Беливука, Миљковића и осталих оптужених за припадност истој криминалној групи, које Тужилаштво за организовани криминал терети за седам убистава, трговину наркотицима, недозвољено држање оружја, отмице и силовање, упечатљив је био покушај другооптуженог да по сваку цену одбрани Радоја Звицера, наводно једног од вођа "кавачког клана". Лалић је поновио да је однео новац којим је плаћен чартер-лет за рањеног Звицера и његово пребацивање из Украјине. Рекао је да је том разговору између њега и Миљковића, када је било речи о том лету, присуствовао и адвокат Дејан Лазаревић.

 - Новац за дрогу сам Звицеру слао преко возача камиона, аутомобила, а део сам директоно давао Беливуку и Миљковићу - рекао је Лалић. - Камиони су углавном били са словеначким таблицама. Неке од возача сам знао и лично.

На инсистирање Миљковића да каже имена возача, Лалић му је одговорио: "Ти опет хоћеш људима који немају везе са овим предметом да црташ мету. Ај што црташ мени, ја сам ти легитимна мета, али немој да помињеш жене и људе који немају везе са овим поступком."

На инсистирање Миљковића да спомене неку од комуникација са Звицером, сведок окривљени је рекао да му је овај слао слике из болнице после рањавања, да му је редовно слао гласовне поруке, па је чак у једном тренутку цитирао Звицерову поруку која гласи: "Сад ћемо виђет ко ће попит пиће, а ко метак".

СУДИЈА СМИРИВАЛА СТРАСТИ

На моменте, узавреле страсти између Миљковића и Лалића смиривала је судија Винка Бераха Никачевић, која је у једном тренутку казала да они нису ту да слушају њихову свађу. Упозорила је Миљковића да поставља конкретна питања.

Окривљени сарадник је казао и да се Миљковић страшно изнервирао када је сазнао да их је Радоје Живковић, Звицеров рођак (сада ухапшен у Истанбул за учешће у убиству Јовице Вукотића), преварио за 700.000 евра. Беливук и Миљковић су за то сазнали када су отели једног од вођа "шкаљараца", Милета Радуловића, званог Капетан.

Лалић је објаснио да је Милан Љепоја намамљен и убијен зато што се сумњало да је умешан у покушај убиства Звицера у Кијеву. За ову отмицу коришћено је блиндирано возило чији је власник био извесни Пеца, Миљковићев пријатељ, а који је на апликацији "Скај" користио кодно име Чапо. Он је јуче набројао и неке људе који су трговали наркотицима по сплавовима и објаснио по ком принципу су продавали наркотике у овим локалима, где су радили као обезбеђење. Навео је да су за дистрибуцију марихуане били задужени браћа Марко и Милош Будимир, док је кокаин био у искључивој надлежности Беливука и Миљковића.

Лалић је испричао да је у јануару 2020, месец дана пре хапшења, посумњао да га прати полиција, а Миљковић га је питао како то да се није плашио да отима и убија људе, ако је већ видео најаве државе која је објавила рат мафији.

Слабо поентирање и издајници

Беливук се јуче појавио у судници са новом фризуром, свеже подшишан. У делу где седе оптужени била је приметна велика нервоза, јер је Лалић све време био супериорнији у односу на Миљковића. Пред одређивање паузе Лалић је рекао Миљковићу: "Слабо поентираш данас." Први део јучерашњег наставка завршио се демонстративним устајањем Беливука, кога је изнервирало Лалићево излагање, али се после завршетка паузе управо он јавио за реч. 

- Драго ми је што је била пауза. Не знам да ли ово улази у домен приговора, притужбе. Лалић је Марку прошли пут рекао да је смеће, рекао му је "жао ми што те нисам пребио". Шта бисте ви мени рекли да кажем убићу породицу свима који су потписали споразум. Ево, нека сви потпишу споразум, нека остане нас петорица, ми ћемо победити. Немојте, судија, да замерите, ми се овде боримо за наше животе - рекао је Беливук и додао да окривљени сарадници хоће да буду као Чуме, а они су издајници и Јуде.

 - Плашио сам се "кавачког клана". Кад смо отишли у Турску питао си ме да ли нас Дебели угрожава, мислећи на Беливука. Сећаш се да си рекао да му дебела крмача испира мозак, мислећи на Беливукову жену. Тада ми се мотало по глави да си хтео да ликвидираш и Беливука, али ниси стигао. Ти, Миљковићу, знаш да "кавачки клан" има неколико стотина хиљада људи широм света. Људи који тесно сарађују са овим кланом. Више пута сам причао са Вељком и он је такође знао да си хтео и њега да убијеш. Све се то дешавало у Турској пре убиства Здравка Радојевића.

У једном тренутку, одговарајући на питање Миљковића да ли се плаши, Лалић му је рекао "не бих могао рећи да се не бојим, али донео сам одлуку и носим се са тиме". Он је позвао и остале оптужене да испричају све о деловању групе, а посебно се обратио Милинку Брашњевићу, за кога се не зна где је, да се јави Тужилаштву за организовани криминал, и исприча све што зна. Он се, иначе, помиње као један од пуцача из атинског ресторана у ком су убијени Игор Дедовић и Стеван Стаматовић, високо позиционирани чланови "шкаљарског клана".

СТАРЛЕТА

Да ли си нам некада противречио? - упитао је Миљковић.

- Да. На пример, теби у бункеру на стадиону дође старлета Александра Николић и ти имаш односе са њом. Ти кажеш: "Брате, како је добра риба", а ја кажем: "Брате, није" - одговорио је Лалић.
Миљковић се насмејао на ову Лалићеву изјаву.

Лалић је набројао и београдске клубове у којима су Беливукови и Миљковићеви момци диловали кокаин, као припадници обезбеђења. Реч је о шест најпознатијих престоничких локала. Затим је испричао да је направио апликацију "Скај" и оцу Марка Миљковића, са надимком Нестор, као и да су ову апликацију имали "Миљковићева жена, али и љубавница старлета Александра Николић".

Јучерашње испитивање Марка Миљковића изгледало је као да је он бранилац Радоја Звицера и адвоката Дејана Лазаревића, јер је све време кроз питања окривљеном Лалићу покушавао да их заштити и одбрани.

Након што Миљковић буде завршио са испитивањем Лалића, на ред ће доћи остали оптужени, а последњи ће прилику да пропитује добити Беливук. Он је замолио судију да га остави за крај, иако је могао да то учини пре Миљковића, пошто се његово име налази прво на оптужници. Након што Лалић буде завршио са сведочењем, на ред ће доћи остали сведоци окривљени, Бојан Хрватин и Никола Спасојевић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО БЕЗБЕДНО ПРЕТИЦАТИ: Возачи, ова правила морате знати! Кључни савети и шта нипошто не смете да радите