СУДИЈАМА НОВА ПРЕСУДА: У Специјалном суду у Београду епилог "правосудне збрке"

Е. Х.

24. 10. 2022. у 07:45

У СПЕЦИЈАЛНОМ суду у Београду ове недеље биће изречена друга првостепена пресуда бившем председнику Вишег суда у Шапцу Гојку Лазареву и осталим оптуженима који се терете за злоупотребу положаја, односно помагање у извршењу истог дела.

СУДИЈАМА НОВА ПРЕСУДА: У Специјалном суду у Београду епилог правосудне збрке

Фото Танјуг

Првом првостепеном пресудом, која је изречена у септембру 2020. године, некадашњи председник шабачког Вишег суда Гојко Лазарев ослобођен је оптужбе да је злоупотребио службени положај, док је бивши председник Основног суда у Лозници Драган Цветиновић због подстрекавања на ово кривично дело осуђен на 16 месеци затвора. Цветиновићу је изречена и мера забране обављања послова у правосуђу од три године.

Судија лозничког суда Оливера Лазаревић је тада такође ослобођена од оптужби, као и Душан Дозет из Панчева. Због подстрекавања на злоупотребу службеног положаја Драган Радивојевић из Лознице био је осуђен на седам месеци затвора.

Међутим, Апелациони суд у Београду је 24. марта 2022. године укинуо ову првостепену пресуду и наложио да се Лазареву и осталима суђење понови, што је и учињено.

Према ставу Апелационог суда, првостепена пресуда је укинута због битне повреде одредаба кривичног поступка, с обзиром на то да је изрека судске одлуке "неразумљива", противречна разлозима пресуде, а о свим одлучним чињеницама у образложењу нису дати довољни, јасни и аргументовани разлози.

Тужилаштво терети Лазарева да је, као председник Вишег суда у Шапцу, омогућио усвајање ванредног правног лека - захтева за понављање кривичног поступка иако за то није било основа. На тај начин је омогућио да Дозет избегне издржавање казне затвора од седам месеци, на коју је осуђен правноснажном пресудом шабачког Вишег суда 2014.

На извршење наведеног кривичног дела Лазарева су, како се сумња, подстрекавали Цветиновић, Радивојевић и Дозет, а у извршењу дела му је помогла Лазаревићева.

Такође, како је саопштило тужилаштво након подизања оптужнице, Лазарев и Цветиновић се терете да су као председници судова неосновано усвајали захтеве за одлагање казне затвора осуђеним лицима и тиме им омогућили да по неколико година одлажу одлазак у затвор, како би извршење казне застарело.

БОНУС ВИДЕО

ТУРСКА ГЛАВА НА ВРХУ БРЕГА: У Вршачким планинама откривено двадесетак ликова људи и животиња

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

СУЗАН Даубнер, чувена немачка телевизијска водитељка Дневника на АРД телевизији и особа која већ 24 године презентује вести, доживела је у среду тежак напад смејања усред живог програма.

30. 09. 2023. у 18:05

Коментари (0)

ОВО ЈЕ ТЕМПИРАНА БОМБА Немци зауставили аутобус из Босне и остали у шоку - одмах искључен из саобраћаја, путници се сналазили