ХРКАЛОВИЋЕВА БЕЗ НАНОГВИЦЕ: Бивша државна секретарка МУП данас ће суду да достави пасош (ФОТО)

Н. Б.

07. 06. 2022. у 06:30

ТРОЧЛАНО веће Специјалног суда у Београду јуче је Дијани Хркаловић, бившој секретарки МУП Србије, оптуженој за трговину утицајем, на предлог њеног браниоца, адвоката Владимира Ђукановића, укинуло кућни притвор уз електронски надзор, у замену за меру забране напуштања места боравишта.

ХРКАЛОВИЋЕВА БЕЗ НАНОГВИЦЕ: Бивша државна секретарка МУП данас ће суду да достави пасош (ФОТО)

Фото: М. Анђела

Како је наглашено, Хркаловићева данас треба суду да достави свој пасош, а дат јој је и налог да се сваког понедељка јавља у полицијску станицу Вождовац. У случају да из неког разлога мора да напусти територију Београда, за то ће јој бити потребна сагласност суда.

Поред Дијане Хркаловић на оптуженичкој клупи су и Дејан Миленковић, бивши начелник Одељења за специјалне истражне методе, и Милорад Шушњић, некадашњи начелник Полицијске управе Нови Сад. Тужилаштво тврди да је Хркаловићева искоришћавањем свог положаја у МУП кочила истраге и процесуирање криминалаца.

Она је на почетку суђења негирала кривицу. Тврдње тужилаштва оспорио је и Миленковић, који се терети да по њеном налогу није одмах поступио по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у Београду.

ПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕНИ

НАКОН што је судија саопштила да су одлучили да се укине кућни притвор Дијани Хркаловић, бивша државна секретарка, која је била у боксу за оптужене, одушевљено је пљеснула рукама. По изласку из суда, адвокат Ђукановић је казао да су "пријатно изненађени одлуком":

- Заиста више није било никаквог разлога за кућни притвор, а друго, реч је о скраћеном поступку, ради се за скраћено кривично дело, не ради се о терористи или о убици.

На јучерашњем главном претресу, одбрану је изнео Шушњић, који је такође негирао кривицу, тврдећи да је увек све радио по закону. Он је оптужен да је по налогу бивше државне секретарке МУП, ставио на мере тајног надзора босанског криминалца Дарка Елеза. Сумња се да је на тај начин утицала да Елез не дође под обраду других полицијских одељења.

- Није ми јасно кривично дело које ми се ставља на терет - казао је Шушњић. - Ниједна тачка оптужнице није тачна. Хркаловићева није наложила стављање било које особе на мере, нити је то могла. За то није имала овлашћења.

Шушњић је истакао да је једино њему налог могао да издаје директор полиције, а овоме министар.

- Са Дијаном Хркаловић се никада нисам видео насамо - наставио је Шушњић. - Присуствовао сам колегијумима на којима је и она била. Никада са њом нисам разговарао на тему Дарка Елеза.

Оптужени је казао да није тачно да је Елез стављен под оперативну обраду, како друге управе не би могле да га надзиру, тврдећи да две или више јединица у исто време могу да раде обраду неког лица. Поводом кривичне пријаве Желимира Крешталице против Елеза, Шушњић је рекао да се том пријавом Елез терети за блаже кривично дело, изазивање опште опасности, због чега је одлучено да се настави његова оперативна обрада за тежа кривична дела.

- Елеза је могла да обрађује и друга служба, обраду је отворио и СБПОК - додао је оптужени и навео да су према њему примењиване све мере тајног праћења. - Није тачно да сам било шта забрањивао, напротив. По пријави Крешталице је скоро све што је потребно било учињено. Обавештено је одмах Основно тужилаштво у Новом Саду, које је дело квалификовало као дело угрожавања сигурности. Једино што није било урађено је узимање телефона од Елеза, јер би то подразумевало прекид надзора и обраде за много тежа кривична дела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)