ПРЕСУДА У СЛУЧАЈУ "ГАЛЕНИКА": Бившем директору Ненаду Огњеновићу пет и по година затвора

Ј.Д.Љ.

21. 02. 2022. у 16:17

АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду смањио је за шест месеци казну затвора некадашњем генералном директору “Галенике” Ненаду Огњеновићу и правоснажно га осудило на пет и по година затвора поводом оптужби за злоупотребу положаја у продуженом трајању, којом је та фармацеутска кућа оштећена за више од пола милијарде динара.

ПРЕСУДА У СЛУЧАЈУ ГАЛЕНИКА: Бившем директору Ненаду Огњеновићу пет и по година затвора

Фото: Танјуг

Истом пресудом некадашњем директору “Велефарма" Драгољубу Вучићевићу смањена је казна за три месеца, па је правоснажно осуђен на две године и девет месеци затвора, док је правоснажно одбијена оптужба за прање новца према предузетнику Драгану Павловићу.


Овом овом одлуком преиначена је првостепена пресуда из јануара прошле године Специјалног суда у Београду у погледу казни, али и имовинско правног захтева оштећене Републике Србије .

Република Србија је за остваривање имовинско-правног захтева који се односи на кривично дело које се догодило од 17. децембра 2008. године до 31. децембра 2009. године упућена на парницу, док је Огњеновић за кривична дела извршена од априла 2009. године до краја децембра 2010. године и од априла месеца до краја јуна 2009. године обавезан да на име имовинско-правног захтева надокнади Србији 103.588.016 динара, наводи се у пресуди Апелационог суда објављеној данас на сајту суда.

Огњеновићу је суд изрекао и меру безбедности - забране вршења свих дужности везаних за располагање, коришћење, управљање, руковођење и чување јавне својине, у државним органима, установама Србије и јавним предузећима и привредним друштвима у државном власништву од пет година.

Овај случај је познат као "Галеника 1", док је Огњеновић са сарадницима у априлу прошле године ослобођен од оптужби случају познатом као "Галеника 2".

Огњеновић и Вучићевић, као и сада покојни Радосав Секулић, као лице које је фактички управљало пословима привредног друштва „Пхарма траде“ СА са седиштем на Маршалским острвима, са фиктивном пословном јединицом у Швајцарској, осуђени су јер су искоришћавањем својих овлашћења прибавили противправну имовинску корист "Пхарма траде-у".

То су извршили, остварујући заједничку одлуку да привредном друштву „Пхарма траде“ бестеретно пренесу новчана средства на штету привредног друштва "Галеника“ у износу од 4.990.000 евра.

Огњановић је осуђен и што је од априла месеца 2009. године до краја децембра месеца 2010. године са сада покојним Миодрагом Јеремићем (против кога је кривични поступак обустављен), као предузетником занатске радње „Уметничка ливница браће Јеремић“ из Врчина на штету "Галенике“, прибавио противправну имовинску корист овој занатској радњи од 98.693.937 динара, супротно Закону о јавним набавкама и Правилнику о додели јавне набавке мале вредности „Галеника“.

Осуђен је и јер је прибавио противправну имовинску корист двема каменорезачким радњама у периоду од априла до краја јула 2009. године искоришћавањем овлашћења, уз посредовање са Јеремића.

Самосталној каменорезачкој радњи „Љубиша Петрашиновић Бићо“ прибавио је 1.731.216 динара и каменорезачкој радњи „Драган Павловић“ 4.148.501 динара, тако што је по његовом налогу у уговору наведено да је набавка извршена сходно Закону о јавним набавкама, иако је знао да није спроведен преговарачки поступак и без објављивања јавног позива.

Што се тиче одлуке о казни, Апелациони суд сматра да је првостепени суд од олакшавајућих околности за Огњеновића и Вучићевића правилно ценио што до сада нису осуђивани, да су старије животне доби, при чему је Вучићевић нарушеног здравственог стања, као проток времена од извршења кривичног дела, те њихов породични статус, а и коректно држање пред судом.

Од отежавајућих околности за Огњеновића суд је ценио то да је кривично дело извршио у продуженом трајању (у смислу бројности кривичних дела која су ушла у састав продуженог кривичног дела), а у односу на обојицу и висину штете причињене јавној својини извршењем кривичног дела.

"Међутим, основано се изјављеним жалбама Вучићевића и његових бранилаца, као и бранилаца Огњеновића указује да је првостепени суд дао пренаглашен значај отежавајућим околностима, а мањи значај олакшавајуцим околностима, те да као отежавајућу околност није могао ценити чињеницу да су дело извршили као саизвршиоци, због чега је Апелациони суд преиначио пресуду у погледу одлуке о казни, налазећи да ће се њима у потпуности остварити сврха кажњавања", наводи се у пресуди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!