МИКА ИЗНОСИ ОДБРАНУ ДО ЛЕТА? Мирослав Алексић ће и на наредних неколико рочишта наставити да побија наводе Вишег тужилаштва

С. Ј. МАТИЋ

04. 02. 2022. у 09:11

РЕДИТЕЉ Мирослав Мика Алексић припремио је око 200 страница бележака које намерава да изнесе у својој одбрани пред судским већем Вишег суда у Београду, а које му суди због оптужби за више силовања и недозвољених полних радњи над Миленом Радуловић и још шест полазница његовог драмског студија "Ствар срца".

МИКА ИЗНОСИ ОДБРАНУ ДО ЛЕТА? Мирослав Алексић ће и на наредних неколико рочишта наставити да побија наводе Вишег тужилаштва

Мирослав Алексић са адвокатом Зораном Јаковљевићем / Фото Танјуг

Алексић је на првом претресу само започео своју одбрану и отприлике је успео да изнесе тек десети део оног што намерава да предочи.

Према судским прописима, оптужени не смеју да читају своју одбрану, што Алексић није ни чинио, али смеју да користе белешке као подсетник током слободног излагања пред већем, како не би заборавили или прескочили нешто што су намеравали да кажу.

С обзиром на то да му се одбрана према закону не може ограничити и да има право да је изнесе све детаље у намери да оспори сваки део или навод из оптужнице, може се очекивати да ће његово обраћање суду трајати и неколико наредних рочишта. Засада су заказана три термина - 1. март, 4. април и 24. април. После тога, он би требало да одговара на питања бранилаца, тужиоца, пуномоћника оштећених и судије, што значи да би овај део суђења могао да се отегне све до лета.

Како нам је рекао његов бранилац Зоран Јаковљевић, Алексић неће користити право да не одговара на та питања, јер жели све да разјасни.

- Он има право да износи одбрану колико сматра да треба, али мора да се држи оптужнице и свега онога за шта га терете. Свако ограничавање било би кршење тог права - каже нам Јаковљевић. - Изненађен сам количином лажи, које су изнели поједини медији након Алексићевог првог дела изношења одбране. Слушали су у судници шта прича и не разумем то лажно извештавање и толику мржњу коју емитују ка њему.

Алексић је негирао све што му се оптужницом ставља на терет и казао је да ће у овом судском поступку доказати да ништа од тога за шта га оптужују није тачно. Одговарао је на оптужбе да је вређао полазнике, тражио њихово страхопоштовање, наметао ауторитет, забрањивао родитељима да долазе на часове...

- Нарочито је важна у оптужници моја реченица "не требате ви мени, него ја вама", која је схваћена погрешно. Кажу тиме сам стварао страхопоштовање - навео је Алексић. - Она се односи на средњошколце, који имају много обавеза, млади су људи и немају времена, а онда дођу на час са речима: "Нисам спремна, нисам стигла да прочитам". Па немој онда да долазиш. Јеси ли дошао, ако јеси изволи уради задатак, ако не, изволи, ћеро, иди. То може можда тако код маме и тате, код мене не. Ако долазиш има да радиш. У том значењу сам говорио - не требате ви мени.

ШТА ЈЕ ОВО ИСПРЕД МЕНЕ?

АЛЕКСИЋ је казао да је оптужница написана без провере и да су у њој наведене ствари као чињенице, које не произилазе ни из чега:

- Тужиља је објединила жртве и мора да се прихвати принцип одбацивања тврдњи да су њихови искази измишљени. Знам одакле то долази, из које НВО, али није ни тужиљи лако. Оптужница је смела и неписмена. Кад сам је прочитао, питао сам се шта је ово испред мене? У 14 ситуација и радњи, које је тужиља издвојила, ниједна од тих девојака не примећује себе као сексуалну жртву. Како то да оне не осећају да су сексуални објект? Зато је потребно да сам ја човек који је стварао страхопоштовање кроз гвоздену дисциплину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МАТИ СЕ БОРИЛА КАО ЛАВИЦА: Мама Наташе Миљковић у затворској болници, тата у новинама - а она је живела сама са собом