ИСПОВЕСТ ТЕТКЕ ПОКОЈНОГ СТЕФАНА ФИЛИЋА: Поражени смо пресудом, као да је поново убијен

Novosti online

23. 01. 2022. у 09:24

ПОРОДИЦА убијеног младића из Велике Плане, Стефана Филића (19), ни 15 дана након изрицања пресуде Николи Б. (21) и Митру П. (21) не може да дође себи од шока, незадовољна што је закон омогућио тако мале казне за окривљене - 18 и 15 година затвора.

ИСПОВЕСТ ТЕТКЕ ПОКОЈНОГ СТЕФАНА ФИЛИЋА: Поражени смо пресудом, као да је поново убијен

Фото Приватна архива

Подсетимо, Филић је убијен у фебруару 2020. испред једне дискотеке у Великој Плани. Његовог млађег брата и другове тада је напала група младића у којој су били Никола Б. и Митар П. Како је суд утврдио, они су Филића шутирали на земљи и нанели му повреде главе, од којих је преминуо. Виши суд у Смедереву их је 5. јануара осудио на 18 и 15 година затвора.

- Били смо поражени још док смо читали закон јер смо знали да никако нећемо бити задовољни казном коју ће оптужени добити, али нисмо знали да ће толико болети. Неколико дана после пресуде боли готово исто као и кад смо га изгубили, боли јер имамо утисак да нисмо довољно учинили за њега - каже за Курир Јаворка Марковић, тетка убијеног средњошколца.

Како је рекла, живот се по други пут огрешио о Стефана.

- Први пут кад су му без икаквог повода и разлога одузели право на живот и сада када су за то исто дело, уместо казне, добили награду због наводног покајања Николе Б. и болести Митра П. Зар им није довољна награда то што им је закон дао могућност да могу да одузму нечији живот без повода и разлога и одговарају највише 20 година? - пита се очајна тетка.

Она инсистира да породица не преиспитује одлуку суда, јер су, како је већ рекла, радили одговорно.

- Јавност у Великој Плани је узнемирена због овакве казне. То су људи који у потпуности не познају закон, али га поштују, људи који су очекивали да зликовци буду кажњени више. То су људи који су упознати са ранијим делима ове двојице и који се плаше за своју децу. Ови ће момци изаћи из затвора баш кад буду били у пуној снази, а неколико мајки које сам срела на прстима рачуна колико ће година тад имати њихова деца и да ли ће се сретати са осуђенима - наводи тетка.

Марковићева каже и да им је све теже како се ближи годишњица.

- Ускоро ће бити две године од убиства, а не постоји ништа што би могло да ублажи бол - каже младићева тетка.

"Осуђени се не кају"

Јаворка Марковић истиче да сумња у покајање једног оптуженог.

- Никола Б. је научио три реченице које су му саветоване, да се стварно каје, зашто би након изрицања пресуде намигивао сестрама уз осмех? Пљунуо је на тих 18 година на које је осуђен. Митар П. је познат као особа која категорички негира своја дела, тако да ме сада није изненадило кад је у завршној речи рекао да се не каје - каже Јаворка.

(Телеграф.рс)

БОНУС ВИДЕО: SVE ME STIGLO: Baka Nišlije koji je pokušao da se ubije zbog siromaštva u suzama priča za "Novosti"

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТАЈ НОЖ УВЕК НОСИМ СА СОБОМ: Жени осумњиченој да је у судници сечивом повредила суграђанку одређен притвор