ИЗОСТАО ТУЖИЛАЦ: Одложено суђење за паљење амбасаде САД

Ј.Д.Љ.

29. 11. 2021. у 11:30

СУЂЕЊЕ петорици полицијских службеника који се терете за пропусте у обезбеђењу током и после митинга "Косово је Србија" 2008. године, када је запаљена амбасада САД у Београду, данас је одложено у београдском Вишем суду и то због изостанка поступајућег тужиоца.

ИЗОСТАО ТУЖИЛАЦ: Одложено суђење за паљење амбасаде САД

Фото: Танјуг

Судија је констатовала да је тужилац био уредно позван, али да се није појавио на суђењу, о чему ће, како је навела, обавестити Вишег јавног тужиоца.

Као следећи термини за суђење одређени су 16. децембар и 7. фебруар.

На данашњем суђењу требало је да буду испитана три сведока.

Првооптужени у овом предмету су тадашњи начелник Управе полиције Београда Слободан Вуколић, другооптужени, тадашњи начелник београдске полиције Стеван Бјелић и затим тадашњи начелник Управе полиције МУП-а Србије Младен Курибак.

Поред њих оптужени су и тадашњи начелник Одељења за операције у команди Жандармерије Зоран Рашковић, који је те ноћи био Вуколићев заменик и тадашњи командант Жандармерије у Краљеву Бојан Марковић.

Ова петорица полицијских службеника терете се за нечињење и непредузимање мера из њихове надлежности за заштиту ових објеката, иако су знали да би они могли да буду нападнути.

Из оптужнице Вишег јавног тужилаштва у Београду произлази да они одговарају због пропуста у ланцу командовања и непридржавања плана за обезбеђење скупа.

Полицајци су оптужени за кривично дело "тешко дело против опште сигруности", јер су, како се наводи у оптужници у коју је Танјуг имао увид, невршењем своје службене дужности нанели штету објектима амабасада и опште опасним радњама, на месту где је окупљен већи број људи изазвали опасност за живот и тело људи и имовину већег обима.

Притом су, како се додаје, били свесни да могу учинити дело, али су на то пристали, олако држећи да неће наступити смрт неког лица и доћи до веће штете. Међутим, услед њиховог нечињења, запаљена је амбасада САД у чијим је просторијама страдао младић З. В.

Поступили су, како сматра тужилаштво, супротно шифрованој депеши Дирекције полиције од 20. фебруара 2008. и Плану обезбеђења јавног скупа направљеног дан касније, који су предвиђали запречавање раскрснице на углу Кнеза Милоша и Немањине како би се учесницима скупа онемогућио пролазак до амбасада.

Вуколић одговара јер је јединици која је обезбеђивала амбасаду САД наложио да се повуче, најпре у бочну улицу Војводе Миленка, а потом и до полицијске станице Савски венац у Савској улици, при чему је амбасада остала потпуно незаштићена

Његови надређени Бјелић и Курибак одговарају што Вуколића нису спречили у повлачењу, нити су издали неопходна наређења за спречавање група у нападу на амбасаде САД и Немачке у улици Кнеза Милоша.

Рашковић је оптужен јер није благовремено издао наређење да интервенишу јединице Жандармерије, већ тек пошто је запаљена амбасада САД, док се Марковић терети да ни по том наређењу није поступио.

Прва до запаљене амбасаде САД дошла је јединица ПТЈ и успела да потисне масу и успостави ред и мир, наводи се у оптужници.

Првом оптужницом они су се теретили и за кривично дело злоупотреба службеног положаја, али су ту оптужбу, током потврђивања оптужнице, и Виши суд и и Апелациони суд одбили као неосновану, чиме је она отпала.

Апелациони суд у Београду је, након поновљеног суђења, почетком 2019. године правознажно ослободио од оптужби седморицу оптужених за бацање каменица на амбасаду САД, односно кривично дело "изазивање опште опасности".

Они нису били оптужени за паљење амбасаде, већ се у оптужници то на терет ставља Н. Н. лицима која су кроз разбијена стакла амбасаде убацила упаљене бакље.

Штета на амбасади САД, према службеној ноти амбасаде упућеној суду, износи укупно око 900.000 долара, али амбасада није тражила одштету.

Што се тиче смрти З. В, који је изгорео у пожару у згради амбасаде САД, суд сматра да седморица оптужених младића нису имала везе са том трагедијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)