СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО МИТЕ БЕЖАНИЈЕ: Оптужени Симић тврди да нема везе са ликвидацијом

С. Ј. М.

26. 10. 2021. у 18:22

НА суђењу Славиши Билинцу и Велемиру Симићу оптуженим за ликвидацију у саизвршилаштву Горана Мијатовића, познатијег као Мита Бежанија, 2006. године, требале су бити изнете завршне речи, али су одложене за децембар.

СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО МИТЕ БЕЖАНИЈЕ: Оптужени Симић тврди да нема везе са ликвидацијом

Фото: Н. Параушић

Виши суд у Београду још није добио пре пресуде неопходан извештај из казнене евиденције за Билинца, којем се суди у одсуству, па је наложено да се ургира да им га МУП Кантона Сарајево што пре достави.

ЛИКВИДАЦИЈА

ГОРАН Мијатовић Мита био је председник ФК Бежанија и убијен је на паркингу испред зграде у којој је живео у Улици Марка Челебановића у октобру 2006. године. Ликвидација је обављена тако што кад је ушао у свој аутомобил, у ваздух је дигнуто возило паркирано поред. Та експлозија и гелери убили су и Мијатовића и његовог возача. Билинац, који је осумњичен да је активирао експлозију, нестао је пре неколико година и многи верују да је убијен.

Билинац је оптужен да је монтирао на аутомобил и касније активирао експлозивну направу и његови ДНК трагови су нађени на остацима те "бомбе", а Симић да је то возило довезао на Бежанијску косу и паркирао поред Мијатовићевог. Његови ДНК трагови су нађени на волану и мењачу.

Међутим, Симић је у суду негирао кривицу и тврдио да нема никакве везе са тим убиством. Он је ухапшен пре две године, 13 година после Мијатовићеве ликвидације, на граници када је из Републике Српске кренуо да уђе у Србију. Од августа се налази у кућном притвору.

Симић у судници није спорио да је био у контакту са тим возилом и казао је да је по занимању аутомеханичар и да му је аутомобил био довезен на поправку, како би променио неке делове.

Његов бранилац Александар Ђурковић указивао је на претресима да Симић нигде није бежао и да се 2009. године одазвао позиву полиције Републике Српске на ДНК анализу:

- После тога никада више није добио никакав позив да се јави полицији, тужилаштву или суду на раговор, а живео је у Сокоцу на адреси куће у којој живи од рођења. Десетине пута протеклих година је улазио у Србију и враћао се у Српску и нико га никада није зауставио на граници или аеродрому. Пре пет година је конкурисао за српско држављанство, прошао кроз безбедоносну процедуру и добио га 2017. године. То није бекство.

Ђурковић је наводио и да Симић 2006. године када се десило убиство, није имао возачку дозволу и да је положио вожњу тек 2014. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)