ШЕСТ ГОДИНА УЗНЕМИРАВАО ШТИЋЕНИЦУ? У Сремској Митровици почело суђење Мирку М. оптуженом за обљубу

С. КОСТИЋ

25. 10. 2021. у 21:29

ПРЕД Вишим судом у Сремској Митровици, у понедељак је одржано суђење Мирку М. (62) из Шида, који се терети за обљубу злоупотребом положаја. Мирко, који се 12 година бавио хранитељством, према оптужници, окривљен је да је шест година узнемиравао штићеницу М. В.(20), која га је прво пријавила Центру за социјални рад, а затим су они обавестили полицију.

ШЕСТ ГОДИНА УЗНЕМИРАВАО ШТИЋЕНИЦУ? У Сремској Митровици почело суђење Мирку М. оптуженом за обљубу

Фото С. Костић

Главни претрес одвијаће се иза "затворених врата". О ономе што ће се догађати током поступка, како је за "Новости" рекао судија Никола Радановић, могло би се сазнати нешто више, тек након објављивања пресуде. Он у понедељак није могао да открије ни да ли је оптужени изнео одбрану.

Док неки Шиђани не верују оптужбама против Мирка М., догађај који је половином јануара 2019. потресао јавност ипак је стигао до суда. Штићеница, која је била у његовој породици од своје седме године, тек када је постала пунолетна, смогла је храброст да стане на пут хранитељу, како је рекла, "да би прекинула сексуално узнемиравање".

Како је тада испричала радницима Центра и полицији, кад је имала 11 година, наводно је почело његовим додирима по њеној коси и глави, да би је касније додиривао по грудима и гениталијама, тражећи наводно да и она то ради њему. Све те године, како је навела, ћутала је из страха због своје будућности, јер се плашила шта ће бити даље са њом.

Иако је Мирко након саслушања у тужилаштву, признао и потписао споразум о кривици, њему је тада тужилац за ово кривично дело одредио годину дана кућног притвора. Међутим, због реаговања јавности, која је у старту осудила ову казну, сматрајући да није адекватна, Основни суд у Шиду је одбио споразум. Тада је Више тужилаштво у Сремској Митровици покренуло истрагу, да би у марту подигло оптужницу, а Виши суд у Сремској Митровици је потврдио у мају.

НИКО НИШТА НИЈЕ ПОСУМЊАО

КАКО су пре две године за "Новости" рекли из Центра за социјални рад у Шиду, никада нису могли да посумњају да се овако нешто дешавало у четири зида, јер су Мирка и његову супругу сматрали примером хранитељства. Као породичне људе, који су се трудили да детету пруже све што је у њиховој моћи.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)