СУЂЕЊЕ ЗЛОЧИНЦИМА ОВК: Судија наложио две измене у оптужници против Шаље

Танјуг

20. 10. 2021. у 09:54

СУДИЈА за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу донео је две одлуке у вези са оптужницом против бившег припадника ОВК Пјетра Шаље званог Ујка (58), којом се терети за злочине у Кукешу, у Албанији, 1999. године и у вези са оспоравањем надлежности тог суда.

СУЂЕЊЕ ЗЛОЧИНЦИМА ОВК: Судија наложио две измене у оптужници против Шаље

Фото: Фацебоок

У информацији суда се наводи да је судија утврдио да је неопходно изменити потврђену оптужницу против Шаље како би, између осталог, пружила потребан ниво конкретности и јасноће, чиме је делимично уважио захтев одбране, и наложио Специјализованом тужилаштву да достави исправљену верзију оптужнице најкасније до 1. новембра.

Остали захтеви одбране који оспоравају форму оптужнице су одбијени.

У својој другој одлуци судија је одбацио поднесак одбране којим се оспорава оснивање и надлежност Специјализованих већа, као и наводна кршења уставних права оптуженог.

Шаља је 15. априла изручен Хагу из Белгије, где је 16. марта ухапшен по налогу Специјализованих већа и смештен је у притворску јединицу.

На првом појављивању пред судијом негирао је злочине за које се терети, а сада су у току припреме за суђење.

Оптужницом Специјализованог тужилаштва Косова терети се да је од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. са другим припадницима ОВК, полиције и стражарима злостављао, мучио и убијао затворенике у фабрици метала у Кукешу, у Албанији.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)