ЗА СМРТ РАДНИКА КРИВ (НЕ)ЛЕГАЛАН ОБЈЕКАТ? Настављено суђење руководству наменског предузећа „Милан Благојевић“ из Лучана

В. ИЛИЋ

18. 10. 2021. у 19:18

У ОСНОВНОМ суду у Ивањици у понедељак је настављено суђење генералном директору војног предузећа “Милан Благојевић” у Лучанима, Радошу Миловановићу, као и руководиоцу погона Ракетна горива Владимиру Лончаревићу и руководиоцу сектора Безбедност и заштита на раду Тому Стојићу.

ЗА СМРТ РАДНИКА КРИВ (НЕ)ЛЕГАЛАН ОБЈЕКАТ? Настављено суђење руководству наменског предузећа „Милан Благојевић“ из Лучана

Фото: В. Илић

Они су оптужени да су криви за пожар који је 14. јула 2017. године избио у овом предузећу, а у коме су смртно страдала двојица радника Миломир Миливојевић (25) и Милојко Игњатовић (55). Оптужени за ову трагедију, који су раније саслушани, негирали су кривицу.

После уводног исказа Милована Миливојевића, оштећеног, односно оца настрадалог Миломира, уследило је његово испитивање. Он се, иначе, на рочишту појавио у идентичном оделу које је, како каже, носио његов син у тренутку несреће (осим блузе), тврдећи да се ради о радном, а не о заштитном оделу.

- Својим очима сам више пута гледао како су радници неадекватно обучени, односно у погонима су боравили у мајицама и заврнутим панталонама. Такође, видео сам сам да се у електро возилима превози бурићи са барутом и барутним отпадом непрописно, то јест да се превозе и по пет, шест буради, па чак сам и био сведок да су бурад на кривини испадала из колица – казао је Миливојевић.

На питање браниоца првоокривљеног Миловановића, адвоката Милољуба Јовичића, ко је требало да спроводи наредбу генералног директора од 2015. године, са којом је био упознат и његов покојни син, јер је исту и потписао, а која се тиче прописа за одевање и превоз буради, Миливојевић је казао:

Фото: В. Илић

Отац настрадалог Миломира

- Ни Стојић, нити Лончаревић нису реаговали да се то спречи. Критичног дана није било предрадника. Икључиви кривац за превожење бурића са барутом на електро возилима је генерални директор. Барутни остаци су на електро возилу превожени све до критичног догађаја, иако је то строго било забрањено по наредби генералног директора.

Помало конфузну изјаву Миливојевића покушао је да разјасни бранилац Јовичић који га је упитао где је пропуст директора Миловановића, када је он у наредби нагласио да се буре са барутом искључиво може превозити на приколици електро возила, те и како је директор могао појединачно да контролише извршавање његове наредбе, Миливојевић је одговорио:

- Узрок паљења и експлозије у којој је страдао мој син је нелегално изграђен објекат испред кога се догодила трагедија.

Нису поштовали прописе о ношењу радног – заштитног одела

Са друге стране, Јовичић је рекао да је на овом рочишту Миливојевић заправо потврдио да је постојала јасна наредба директора Миловановића на који начин да се врши превоз опсане материје, и поред постојања прописа о томе.

- То указује на то да, иако је било непоштовања прописа и наредбе, никако за то не може да буде одговоран генерални директор, што и сведок потврђује, већ за то непоштовање, ако га је било, могу одговарати непосредно надређени пострадалим радницима који су били дужни да прате да ли се поштују наредба и прописи, и да реагују на то опоменом или удаљењем са радног места. На данашњем рочишту сведок је потврдио да радници, па ни његов син, нису поштовали прописе о ношењу радног – заштитног одела, конкренто његов син, по његовим речима, критичном приликом није носио блузу – рекао је Јовичић.

Он даље сматра да последице не би биле онакве какве су да је ношена блуза и да су поштовани прописи да се превози само једно буре, и то на прикључном возилу.

- Што се објекта тиче, сведок је тврдио да је објекат крив и да је саграђен и пуштен у рад без дозволе, међутим, такав закључан није тачан. Прво, објекат је грађен по захтеву предузећа и за ту градњу постојале су све дозволе и објекат је пуштен у рад, након констатације надлежних органа да су испуњени услови за безбедан рад, а докази за то постоје у предмету. Поступак добијања употребне дозволе је у току у складу са важећим прописима. Непостојање употребне дозволе и сам објекат нису ни у каквом узрочно – последичном односу са критичним догађајем, а то није ни наведено као узрок незгоде у оптужном предлогу основног јавног тужиоца. Ту је наведено да је узрок незгоде нагли потрес (тужилаштво није конкретно рекло који је то нагли потрес), а може се закључити да је то од удара бурета о тло приликом спуштања са електро возила – закључио је Јовичић.

Радници на суђење испратили Радоша Миловановића

Као и сваки пут до сада, када је кренуо на суђење, генералног директора овог војног предузећа, испратили су радници који му дају пуну подршку.

Фото: В. Илић

- Једино предузеће наменске индустрије које је на сајму наоружања и војне опреме заинтересовала купце до те мере да желе да га купе, је „Милан Благојевић“, и то не из једне, већ из три земље – рекла је Милка Јовановић Божић, референт за односе са јавношћу. – Питамо се да ли би ко хтео да уложи свој капитал и купи нешто што није добро и где ништа не функционише.

Према њеним речима, “овим се потврђује да су све изјаве дате суду, у којима се у негативном контексту говори о раду генералног директора и предузећа, чиста неистина и клевета.”

- Јасно је нама да је ово суђење политички процес и како је до њега дошло, али нам није јасно како је могуће да се овакве ствари толеришу. У овом предузећу људи раде на најопаснијим и најштетнијим радним местима, и једино тражимо да нас оставе на миру и да уколико неко неће или не сме да говори истину о нама, онда бар не прича лажи - додала је Јовановић Божић.

Како истичу радници предузећа, упослени су сви капацитети, потписани су уговори за целу следећу годину, а просечна плата је 86.000 динара. Стање на девизним рачунима овог наменског предузећа у банкама на дан 18. октобра текуће године је око 8.54 милиона евра и нешто више од 6,14 милиона долара.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)