ОДБИЈЕНА ЖАЛБА ПЈЕТРА ШАЉЕ: "Ујка" остаје у притвору због злочина које је починио као припадник ОВК

Танјуг

24. 08. 2021. у 16:13

АПЕЛАЦИОНО веће Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу одбило је као неосновану жалбу одбране бившег припадника ОВК Пјетра Шаље званог Ујка (58), уложену на решење о којим је одбијен захтев за његово привремено пуштање на слободу.

ОДБИЈЕНА ЖАЛБА ПЈЕТРА ШАЉЕ: Ујка остаје у притвору због злочина које је починио као припадник ОВК

Фото: Фацебоок

Шаља је оптужен за злочине у Кукешу, у Албанији 1999. године и од априла се налази у у притвору у Хагу.

Његови браниоци су жалбом оспоравали одлуку којом је одбијен њихов захтев да се Шаљи притвор замени кућним притвором или да се пусти на привремену слободу, којом је 15. јуна судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова потврдио да Шаља мора да и даље буде у притвору.

Шаља остаје у притвору због постојања ризика да ће побећи, ометати поступак или починити нова кривична дела против оних опонената припадницима ОВК, укључујући сведоке тужилаштва и/или потенцијалне сведоке.

Фото: Фацебоок

Судија за претходни поступак је у тој одлуци утврдио да би уз одређене услове било могуће отклонити опасност од Шаљиног бекства, али да они не би у довољној мери умањили ризике од ометања поступка или почињења нових кривичних дела.

Судско веће је жалбу Шаљиних бранилаца одбило јер сматра да није показала како је судија погрешио.

Шаља је раније негирао кривицу по оптужбама које га терете за злочине у Кукешу, наводећи да му се "оне чине смешним".

-Нисам поцинио било какво кривично дело осим што сам бранио своју земљу и свој народ. Изјављујем да у потпуности нисам крив, рекао је Шаља.

Он је 16. марта у Белгији ухапшен по налогу Специјализованих већа Косова, а месец дана касније је изручен Хагу, где је смештен у притворску јединицу.

Оптужницом Специјализованог тужилаштва Косова, која је објављена у редигованој верзији, терети се да је од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. са другим припадницима ОВК, полиције и стражарима злостављао, мучио и убијао затворенике у фабрици метала у Кукешу, у Албанији.

Заједнички циљ деловања подразумевао је произвољно затварање, сурово поступање, мучења и убиства.

Шаља се терети у четири тачке оптужнице за индивидуалну кривичну одговорност за ратне злочине "произвољно лишавање слободе", "сурово поступање", "мучење" и "убиство", извршених у фабрици метала у Кукешу приближно од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)