ВИОЛИНА ОПЕТ У СУДУ: Укинута пресуда оптуженима за крађу инструмента лајка Феликса, спорно вештачење вредности антиквитета

Љ. П.

27. 07. 2021. у 20:49

АПЕЛАЦИОНИ суд у Новом Саду укинуо је првостепену пресуду Основног суда у Бечеју којом су Предраг Јовишић (43) из Старе Пазове и Ненад Симатић (51) из Темерина осуђени на четири, односно две године затвора због крађе скупоцене виолине музичком уметнику Лајку Феликсу и наложио да се суђење понови.

ВИОЛИНА ОПЕТ У СУДУ: Укинута пресуда оптуженима за крађу инструмента лајка Феликса, спорно вештачење вредности антиквитета

Фото приватна архива

Овакву одлуку Апелација је, како сазнајемо, донела јер на претходном суђењу нису потпуно утврђене све чињенице, а између осталог, спорно је било и вештачење вредности инструмента. Иако се првобитно говорило да виолина из 1800. године, израђена у Италији у Кремони, вреди око пола милиона евра, вештачењем је процењено да кошта дупло мање, односно 250.000 евра.

О крађи виолине марке Domeniko Montano, коју је војвођански Паганини, како још називају Феликса, позајмио од једног колекционара из Беча, поново ће се расправљати, али у Основном суду у Зрењанину. Случај је делегиран овом суду, јер како сазнајемо, суд у Бечеју је тражио да буде уступљен другом, територијално најближем суду због болести судије.

- Нови главни претрес против окривљених је заказан за 10. август - потврђено је "Новостима" у Основном суду у Зрењанину.

Скупоцени инструмент музичком уметнику је украден 1. новембра 2019. у Бачком Петровом Селу, док је био са супругом на гробљу поводом празника Сви свети. Виолину израђену почетком 19. века, коју је музички уметник носио свуда са собом, у коферу је оставио на задњем седишту кола, јер није хтео да је уноси на гробље. Петнаестак минута касније, када се вратио, виолине није било, па је одмах обавестио полицију.

НИЈЕ ОШТЕЋЕНА

Инструмент је нађен, срећом, неоштећен, са оба гудала, месец и по касније у Новим Бановцима, а инспектори су ухапсили Симетића и Петра Јовишића, док су Јовишићевом брату Ненаду, који се теретио за прикривање, лисице на руке стављене 31. децембра 2019. године. Он је са тужилаштвом у Бечеју склопио споразум о признавању кривице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)