УДАРИО У КОМБИ И УСМРТИО ПЕТОРО ЉУДИ: У Нишу настављено суђење возачу

Ј. Ћ.

23. 07. 2021. у 15:11

НАСТАВЉЕНО суђење возачу који је ударио у комби и усмртио петоро људи.

УДАРИО У КОМБИ И УСМРТИО ПЕТОРО ЉУДИ: У Нишу настављено суђење возачу

Фото: Ј.Ћ.

Несрећа се десила 29. новембра 2019. године. На лицу места погинуле су три особе, касније још две подлегле повредама.

Испитивањем судског вештака Дејана Богићевића, у Нишу је у петак настављено суђење Горану Благојевићу (48) из Краљева, оптуженом да је изазвао несрећу на ауто-путу између Ниша и Алексинца, када је “сканијом “ ударио у комби у зауставној траци, у којој су на лицу места погинуле три особе, док су касније још две подлегле повредама у КЦ Ниш, а њих шесторо задобило је тешке и лакше повреде.
Он је потврдио да на основу података и материјала које је имао, није уочено да је сигурносни троугао био постављен иза комбија који је дуже од три сата био паркиран у зауставној траци. Такође је констатовано да су радници у тренутку несреће били изван комбија на зауставној траци, без рефлектујућих прслука.
Горанов бранилац, адвокат Данило Николић сматра да је страшна трагедија у којој су погинули радници из Краљева који су тога јутра кренули комбијем у Лесковац можда могла бити избегнута да је возач комбија преузео све сигурносне радње.
- Постоји подељена одговорност у овој ситуацији. Сам Бог зна шта би било да је био постављен сигурносни троугао, можда би га возач на време уочио и сви би данас били живи. Сасвим је извесно да се ни учесници ове саобраћајне несреће нису понашали прописно, пре свега возач комбија. Он стао у зауставну траку негде око 7 сати, а незгода се догодила у 10:30. За три и по сата да се не може склонити комби са ауто-пута, то је нечувено. Питање је шта би се десило да  је иза комбија био постављен трокут, јер се он поставља да би упозорио да тек долази нека препрека.
Сматра и да чињеница да је оптужени почео да кочи тек када је дошло до контакта са комбијем знак да из неког разлога није на време могао да уочи препреку на путу.
- Чињеница је и да су се на зауставној траци налазили и путници из комбија који нису имали ни прслуке, нису требали ту да се нађу, већ да буду или у комбију или на зеленој површини изван банкине. Мој брањеник тиме не жели да умањи своју одговорност. Он нити спава нити једе. Несрећа је огромна, највећа казна му је његов субјективни осећај кривице и чињеница да је у овој несрећи страдало петоро људи – подсећа он. - Ништа бахатог нема у његовом понашању, нити је био пијан, нити је разговарао телефоном. Реч је о поштеном човеку који се бори за егзистенцију своје породице - истиче.
На наредном рочишту које је заказано за крај септембра, тужилаштво и одбрана изнеће завршне речи.
Подсетимо, ОЈТ је за ово дело затражило највећу запрећену казну од 8 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)