СВЕДОЦИ ЗАМУЦКИВАЛИ, СУД ИЗРЕКАО КАЗНУ: Адвокат Риста Јовановића - "Полицајци нису знали да понове ни једну реч коју је наводно рекао"

Д.З.

21. 07. 2021. у 16:22

ИСТИЧУЋИ да је казна од шест месеци затвора коју је данас изрекао Основни суд у приштини, Ристи Јовановићу из Подгорице који је ухапшен на Газиместану за Видовдан, замењена новчаном казном од 6700 евра, адвокатица Јована Филиповић поновила је да сведоци оптужнице, припандици полиције тзв. Косова, нису знали да понове ни једну реч коју је Ристо Јовановић изговорио на прослави Видовдана али да је судија прихватила њихово сведочење.

СВЕДОЦИ ЗАМУЦКИВАЛИ, СУД ИЗРЕКАО КАЗНУ: Адвокат Риста Јовановића - Полицајци нису знали да понове ни једну реч коју је наводно рекао

Фото:Д.З.

- Чекамо да видимо образложење пресуде детаљно, како бисмо уложили жалбу Апелационом суду а данас ћемо уплатити новац од 6.700 евра како би Ристо што пре отишао кући али ћемо свакако уложити жалбу јер не постоји апсолутно ни један доказ који би потврдио супртно - изјавила је после изрицања пресуде Јовановићу адвокатица Филиповић која је додала да је Ристо дошао на Газиместан како би пружио подршку својој браћи и сестрама и донео хуманитарну помоћ, односно да је ширио љубав а не мржњу како га терети тужилаштво .

- Све речи из оптужнице извучене су из контекста у циљу доношења пресуде која ни у ком случајуније поткрепљена доказима. Новац ћемо уплатити како би Ристо отишао кући али ћемо свакако уложити жалбу апелационом суду на овакву пресуду - додала је Филиповићева објашњавајући да је новчана казна од 6.700 евра превисока чак и по законима тзв. Косова где је један дан у затвору 20 евра, тако да би казна од шест месеци, како је истакла, требала да буде готово упола нижа.

Она је изразила очекивање да ће Апелациони суд уважити жалбу и ослободити Риста сваке кривице.

Иначе, судија Вљора Пацоли изрекла је данас пресуду Јовановићу од 6.700 евра на име шестомесечне затворске казне, односно 150 евра за судске трошкове и 30 евра на име увреде "жртава". Јовановић, којем је такође одређена забрана уласка на Косово и Метохију у периоду од пет година, терети се за "изазивање мржње и нетрпељивости" међу заједницама на Косову и Метохији односно да је на Газиместану узвикивао "Убиј шиптара" , "Косово ћемо опрати крвљу" као и "када се окренем десно Шиптарима ће бити тесно", што је одбрана порицала однсоно да су ове реченице извучене из контекста.

Јовановић је ухапшен када се побунио због малтретирања монахиње на излазу из Газиместана којој је косовска полиција претресала личне ствари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)