ДОНЕТА ПРЕСУДА НЕМАЊИ СТАМЕНКОВИЋУ: Усмртио Андреја (12) и оца троје деце, ево колико година ће провести иза решетака

Ј. Ћосин

07. 07. 2021. у 14:42

БЕОГРАЂАНИН Немања Стаменковић осуђен је данас на казну затвора од седам година за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја јер је 4. јануара на Булевару Медијана изазвао несрећу у којој су погинула два пешака.

ДОНЕТА ПРЕСУДА НЕМАЊИ СТАМЕНКОВИЋУ: Усмртио Андреја (12) и оца троје деце, ево колико година ће провести иза решетака

Фото Приватна архива/ Ј. Ћосин

Изрицање завршних речи почело је у 8:30 и трајало је више од пет сати. Основни јавни тужилац тог града захтевао је максималну казну од осам година затвора и продужење притвора возачу, између осталог због и даље великог узнемирења јавности.

Овај поступак је извео Нишлије на улице на самом почетку ове године, после чега је смењен и начелник саобраћајне полиције у том граду.

Несумњиво је, рекао је основни јавни тужилац Владимир Станојевић, да је возач Немања Стаменковић, стар свега 19 година, био свестан, присебан и организованог понашања када је 4. јануара брзином, која је већа од 130 километара на сат, усред насеља, изгубио контролу над аудијем којим је управљао, на, по његовим речима, насилнички и бахат начин.

Станојевић је подсетио да се ауто, при тако великој брзини, попео на бициклистичку стазу, а затим и на тротоар на Булевару Медијана, где је ударио дванаестогодишњег дечака из Ниша, који је преминуо на лицу места, као и повереника синдиката Слога у Нишу Дејана Илића (45).

- Да се кретао дозвољеном брзином, возило би се зауставило 24 метра раније, пре бициклистичке стазе и места на тротоару где је ударио у пешаке. То је током поступка утврђено - рекао је јавни тужилац Владимир Станојевић.

Додаје да окривљени Стаменковић није говорио истину када се изјаснио да му се слошило и шуштало у ушима, те да је зато губио свест баш у тренутку несреће.

Узрок је, поновио је више пута, неспорно неадекватна брзина.

- Неспорно је доказано да његово здравстено стање и зрелост нису никако утицали на узрок несреће - истакао је и закључио да неуролошки испади Стаменковића, о којима је његова одбрана говорила, јесу "непостојећи".

Адвокат оштећених Оливер Ињац такође је истакао захтев за максималну казну затвора, као и за трошкове суђења, подсетивши да је окривљени Стаменковић, поред свега, професионални возач по струци, односно ишао је у средњу школу за возаче.

- Био је потпуно свестан када је одмах после несреће, уместо полиције или служби, звао своје родитеље и водио приватне разговоре - рекао је Ињац.

Стаменковић: Кајем се због свега, волео бих да могу да вратим време

- Криво ми је и кајем се што се све ово догодило - рекао је окривљени возач Немања Стаменковић.

- Јако ми је жао и волео бих да могу да вратим време, да се ништа није догодило и да су сви живи и здрави. Заиста ми је жао сто се оваква трагедија догодила и молим породице за опроштај - рекао је он на суђењу.

Судском већу се обратила и мајка погинулог Андреја Прекљушаја, Александра Костадиновић, којој је, како је рекла, погинуо и супруг пре три године, па је своје погинуло дете одгајала сама.

Она је рекла у обраћању да бол коју осећа "не може нико да разуме".

- Једино ме теши помисао да ћу да одем код свог детета. Молим суд да то сагледа - рекла је Александра Костадиновић, која се и даље сусреће са неверицом када схвати да њеног сина заувек нема.

Адвокат одбране: Поступак треба да воде судови, а не медији

Одбрана тражи укидање притвора возачу Немањи Стаменковићу, уз образложење да су подаци износени у јавности о њему, како је више пута рекао, лажни.

- Узнемирење јавности не постоји, то су исконструисали медији и лажне објаве - каже Стаменковићев адвокат Саша Кнежевић и додаје да због тога за продужење притвора нема више оправдања.

- Пуно је изречених лажи, због којих је створена велика тензија и хистерија која се протеже кроз читав овај поступак - рекао је у завршној речи Саша Кнежевић, адвокат Немање Стаменковића.

Тврди да је то пре свега због притиска медија, не јавности, већ медија који су, како каже, сами констатовали да је јавност узнемирена, иако је, додаје, данас и основни јавни тужилац поновио да узнемирење јавности постоји.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)