ДАНАС ПРЕСУДА НЕМАЊИ СТАМЕНКОВИЋУ: Крај суђења за несрећу у којој су погинули Андреј Прекљушај и Дејан Илић на булевару у Нишу

Ј. Ћ.

07. 07. 2021. у 08:58

Основни суд у Нишу изрећи ће данас пресуду Немањи Стаменковићу (20) из Београда оптуженом да је 4. јануара ове године, возећи "ауди" великом брзином, изазвао тешку саобраћајну несрећу на Булевару Медијана у Нишу у којој су погинули Андреј Пренкљушај (12) и Дејан Илић (48).

ДАНАС ПРЕСУДА НЕМАЊИ СТАМЕНКОВИЋУ: Крај суђења за несрећу у којој су погинули Андреј Прекљушај и Дејан Илић на булевару у Нишу

Фото: Ј.Ћ.

Суђење током којег су испитани сведоци, полицајцијски службеници, психијатри, судски вештаци саобраћајне И психихијатријске струке, почело је 26. марта, а окончано је крајем јуна. Опружени је негирао кривицу која му се ставља на терет, правдајући се пред судом да му је на кружном току у близини несреће излетео блиндирани ауто, те да се због њега уплашио и изгубио контролу, што су психолози И психијатри у потпуности негирали, тврдећи да је био у потпуно урачунљивом стању, да је предузимао уобичајене радње специфичне за овакву ситуацију И да је покушао да преузме контролу над возилом када је видео да ће ударити у првог пешака.

Током поступка је утврђено да Немања није имао алкохол И опојате у крви током немилог догађаја, али никада није доказано којом се заправо брзином кретао у тренутку несреће, већ је само установљена најмања брзина од 131 км/х.

Тужилаштво је затражило да се Немања осуди на максималну казну прописану за ово кривично дело од  8 година. Адвокат Братислав Стојановић који заступа Андрејеву мајку Александру Костадиновић тврди да се „ауди“ кретао брзином од 152 километра на час, што се може утврдити коришћењем специјализоване анимације, те је затражио с тога ново саобраћајно вештачење које би било поверено департману за саобраћај Факултета техничких наука у Новом Саду, будући да вештак Дејан Богићевић, како је образложио суду, није урадио компјутерску анимацију саобраћајне незгоде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)