ПРЕСУДА 13. ЈУЛА: Завршне речи на суђењу за убиство на Бановом брду, Циглеру предложена казна од три до четири деценије, а Деру 40 година

Е. Х.

06. 07. 2021. у 20:15

ПРЕД Вишим судом у Београду у уторак је завршним речима окончано суђење Чаби Деру и Алену Циглеру, оптуженима да су као саизвршиоци убили Небојшу Марковића (38), 5. јануара 2019. на Бановом брду.

ПРЕСУДА 13. ЈУЛА: Завршне речи на суђењу за убиство на Бановом брду, Циглеру предложена казна од три до четири деценије, а Деру 40 година

Фото: Д. Миловановић

Тужилаштво је за Дера предложило казну од 40 година затвора, а за Циглера од 30 до 40 година. Првостепена пресуда биће изречена 13. јула.

Марковић, иначе, рођак Александра Шарца, који је преминуо од повреда задобијених у нападу у Тржном центру "Ушће", убијен је на улици, испред своје куће, у моменту када је у аутомобил паковао колица за бебу. На снимку, који је забележила сигурносна камера, види се како Марковић откључава гепек. Након петнаестак секунди, на неколико метара од њега зауставља се аутомобил из кога излази мушкарац у белој јакни и са торбом у рукама, одакле вади пиштољ и пуца у жртву, а онда се враћа у кола, седа на место сувозача и одлази.

- Марковић је убијен брутално и подмукло - рекла је у завршној речи заменик тужиоца. - Био је породичан човек, који није имао никакве везе са криминалним миљеом. Није имао никакве шансе да се одбрани од бескрупулозног убице.

Заступник тужбе је подсетила да је Дер, коме се суди у одсуству, пошто је у притвору у Мађарској, признао убиство, док је Циглер, који је у притвору Централног затвора, делимично признао, оспоравајући да је знао шта ће Дер урадити.

Са друге стране, браниоци оптужених су оспорили квалификацију дела, наводећи да је реч о обичном убиству, за које је запрећена казна затвора до 15 година, а не тешком, за које је у време извршења убиства била запрећена казна до 40 година робије. Деров бранилац, који му је постављен по службеној дужности, покушао је суду да преда завршну реч свог клијента у писаној форми, али је суд није прихватио, јер се њему суди у одсуству.

Циглер је тврдио да га је Дер довео у заблуду, тражећи од њега само превоз до Суботице, да би онда променио план, па тражио да га вози и до Бановог брда, где је извршио убиство и увукао га тако у тешко кривично дело. У уторак се у својој завршној речи извинио породици убијеног:

- Хтео бих да се извиним породици, желео бих и лично да им изјавим саучешће. Кунем се да нисам знао да ће се догодити ова трагедија и да ће Чаба да пуца.

ЧАБА КАО БАКА ЦОКА?

АДВОКАТ Слободан Ружић, који брани Циглера, у уторак је на изненађење свих у судници, казао да је Чаба Дер убио Марковића, на исти начин као што је Стојанка Стојановић, познатија као Бака Цока, усмртила инвеститора, чију је породицу заступао, а да је она због тога била оптужена за обично убиство.

- Није доказано да је мој клијент починио тешко убиство у саизвршилаштву. У мом другом предмету, реч је о примеру Бака Цоке, која је из цегера извадила пиштољ, пуцала, убила, вратила пиштољ у торбу и отишла. Она није оптужена за тешко убиство, а нема разлике у начину извршења код Чабе и код ње. Исто тужилаштво је различито квалификовало кривична дела - рекао је Ружић, на шта је реаговао пуномоћник породице Марковић, који је казао да је тако нешто неумесно:

- Нити је она припремала убиство, нити је користила пригушивач, нити је купила кола за извршење кривичног дела као Дер. Жртву је познавала, малтретирао ју је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)