ЧУМЕ СЕ ПЛАШИ ДА СВЕДОЧИ: Тражио искључење јавности у поступку за такозвану "прву отмицу земунаца"

С. Ј. М.

27. 05. 2021. у 16:59

НЕКАДАШЊИ сведок сарадник Љубиша Буха Чуме дошао је јуче у Виши суд у Београду да сведочи у поступку за такозвану "прву отмицу земунаца" и тврдио да не може ништа да каже уколико се не искључи јавност, јер му је угрожена безбедност.

ЧУМЕ СЕ ПЛАШИ ДА СВЕДОЧИ: Тражио искључење јавности у поступку за такозвану прву отмицу земунаца

Архива Новости / Танјуг

- Ја сам једини заштићени сведок у процесу против земунског клана који нема обезбеђење. Имао сам га од 2003. па до 2016. године, док нисам отишао у затвор - казао је Буха судији. - Не знам да ли знате, али већ седам или осам припадника клана је изашло из затвора. Више пута је пуцано на мене, убили су људе око мене. Желим и хоћу да сведочим, али да се суђење затвори за јавност.

Буха је рекао и да је прошле и претпрошле године, откако је изашао из затвора, пријављивао полицији да му је угрожена безбедност, да има и папир од начелника управе који то потврђује, али да у полицији нико ништа не предузима.

Након што је судија инсистирала да је дужан да сведочи, јер нема приложен ниједан доказ да му је угрожена безбедност и да ће морати да га казни, популарни Чуме је остао при своме да не може ништа да прича пред новинарима. Због тога је прекинуто његово испитивање, а суд ће званично од полиције тражити извештај да ли му је угрожена безбедност, па ће се испитивање наставити на следећем рочишту у септембру.

На оптуженичкој клупи су бивши полицијски инспектор Милан Радукић, Саша Ђајић, Горан Ристић и некадашњи "земунац" Никола Бајић. Они се терете за рабојништво, јер су августа 1997. године отели младића Новака Стеванића, предали га вођи Земунског клана Душану Спасојевићу, који га је тукао док није рекао где његов отац у кући крије сеф. Након тога опљачкали су око 100.000 марака и златан накит. Бајић је признао да је ту ноћ чувао Стеванића, који се осам месеци после отмице убио, мада његов отац верује да је убијен.

Након Бухе сведочио је и Драган Миладиновић Гагец, који је у "Сабљи" хапшен као припадник "Земунаца", али је тврдио да ништа не зна о разбојништву и да је пре више од десет година у полицији прошао полиграфско испитивање. Казао је да су му се полицајци пре поновног испитивања три године касније извињавали, да морају то да раде, јер су под притиском. Испричао је да је бизнисмена Зорана Стеванића знао из виђења, а да је добро познавао браћу Симовић.

На крају сведочења оштећени Зоран Стеванић је желео да му постави питање, јер верује да га је управо Миладиновић типовао и казао браћи Симовић, али судија то није дозволила, што је изнервирало Стеванића, који је почео да виче:

- Држава крије криминалце! Чему служи ово суђење! Не желите да се открије истина! Он је типовао! Ни Чумету нећете дати заштиту да не би испричао. Зашто тужилац не пита ове ствари, ја водим ову истрагу годинама и све сам му написао. Ово је срамота, безобразлук! Мрцварите ме 24 године.

Након ове бурне реакције судија је наложила стражи да га изведе напоље.

КРИЛИ СПАСОЈЕВИћЕВЕ ОТИСКЕ?

У СУДУ су сведочили и полицајци који су након пљачке узимали отиске и трагове у стану, а један од њих Горан Димић је испричао да је тек после неколико година када је уведена аутоматска обрада података од колеге сазнао да су неки од тих отисака идентификовани као Душана Спасојевића.

Бивши "Земунац" Никола Бајић питао га је да ли је тада шеф Трећег оделења полиције био Рајко Наранџић, како је рекао добар Спасојевићев пријатељ, а пошто се сведок није сећао, тражио је да сам исприча како су обрисани трагови, али му судија није дозволила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)