НОВИ ДЕТАЉИ ПРЕСУДЕ ЗА ПОКУШАЈ УБИСТВА БЕКА: Кључни доказ било сведочење бизнисмена

Ј. Д. Љ.

26. 05. 2021. у 20:24

АЛЕКСАНДАР Здравковић осуђен је у Вишем суду у Београду на девет година затвора због покушаја убиства Милана Бека, испред његове куће на Сењаку, у новембру 2014. године.

НОВИ ДЕТАЉИ ПРЕСУДЕ ЗА ПОКУШАЈ УБИСТВА БЕКА: Кључни доказ било сведочење бизнисмена

Фото М. Анђела

Том приликом бизнисмен је тешко рањен.

Овом, другом по реду првостепеном пресудом, Здравковић је осуђен на годину дана мању казну него претходном судском одлуком, коју је прошле године укинуо Апелациони суд и наложио да му се суђење понови. И на нову пресуду и тужилаштво и одбрана имају право жалбе Апелацији, која ће сада донети коначну одлуку.

- Крив је, као што је суд и утврдио, да је са још једном непознатом особом, покушао да убије Милана Бека и довео у животну опасност његовог возача Драгана Драгаша - казала је председавајући судског већа, судија Марина Анђелковић, образлажући пресуду Здравковићу. - Утврђено је да су Бека ранила три хица, два у стомак и један у пределу десне лопатице. Нанете су му тешке повреде опасне по живот и само брзом интервенцијом и уз адекватан лекарски надзор и лечење, успео је да преживи.

Фото Архива

Александар Здравковић (лево)

Судија је, затим, рекла и да је такође, један од кључних доказа против Здравковића, било и Беково сведочење, који је пред судом изјавио да "са протеком времена и све већом сигурношћу може да каже да је оптужени особа која га је упуцала".

Између осталог, судија је подсетила и на чињеницу да је приликом одмеравања казне, суд узео у обзир "све доказе", пре свега нађене ДНК трагове на чаурама, међу којима су како Здравковићеви, тако и својевремено тужене Маје Адровац, која је, ипак, ослобођена оптужби услед недостатка доказа:

- Било је више непосредних, него посредних доказа, узели смо у обзир савет Апелационог суда, завршну реч Здравковићевог браниоца... Али, у овом случају, неспорно је утврђено да је на чаурама нађен његов ДНК. Кобне вечери, више пута је укључивао, искључивао и мењао телефон, комуницирао са непознатом особом мобилним телефонима "специјала", којим му је јављано кретање Бековог возила...

До правоснажности пресуде, Здравковић не сме нигде да се удаљава, односно остаје у кућном притвору уз електронски надзор, како је то у јулу прошле године суд одредио. Он је, претходно, у класичном притвору, провео четири године.

На крају, судија је напоменула да све стране у поступку, и овог пута, имају право жалбе Апелационом суду, на шта је окривљени Здравковић, који је до тада наизглед мирно саслушао изрицање казне, кратко прокоментарисао:

- Срећан сам и срећан им рад!

ЖАЛБУ НАЈАВИЛЕ ОБЕ СТРАНЕ

ПОСТУПАЈУЋИ тужилац Ненад Стефановић јуче је био видно незадовољан изреченом пресудом:

- Жалићемо се, наравно. Тим пре, јер смо тражили да Здравковић буде осуђен на најмање 15 година, а не мање него што је то било претходно.

С друге стране, Здравковић, као и његов бранилац, адвокат Милица Цолић Краварски, нису желели да коментаришу пресуду, нити да кажу да ли ће, евентуално, уложити жалбу.

- Шта мислите? - кроз осмех нам је одговорио Здравковић напуштајући, у пратњи адвоката, београдску Палату правде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације