ВОЗАЧ ГСП-а ПРОШАО ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕД ПОЧЕТКОМ ОКТОБРА: Супруга Рада за "Новости" - Лекари тврдили да је Живота здрав за волан

Ш.Маровић

01. 04. 2023. у 07:40

ВОЗАЧ аутобуса Живота Митровић (59), који је у среду вече преминуо у току вожње на линији 56, није притиснуо паник-тастер и иначе није се жалио на потешкоће, истакли су из Градског саобраћајног предузећа, у ком је радио 23 године. Лакше повређени путници у несрећи на углу улица Трговачке и Браће Вучковић на Чукарици пуштени су на кућно лечење.

ВОЗАЧ ГСП-а ПРОШАО ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕД ПОЧЕТКОМ ОКТОБРА: Супруга Рада за Новости - Лекари тврдили да је Живота здрав за волан

Фото: N.Skenderija

Како је за "Новости" испричала Животина супруга Рада, последњих пар година здравље му се знатно погоршало, имао је повишен притисак, као и шећер, био је гојазан и модрих ногу, које је увијао, а на посао је одлазио са штапом. Упркос томе, на обавезном лекарском прегледу којем се подвргао 10. октобра прошле године добио је уверење да је способан да вози.

- Није се жалио да је имао неке потешкоће, последње две недеље имао је доста слободних дана - кажу за медије у Градском саобраћајном предузећу "Београд". - Зато не можемо да кажемо да је умор у питању. У свим возилима јавног превоза постоји паник-тастер за гужву у саобраћају, незгоду, па и за случај да возачу није добро. Он има право да заустави возило и позове Хитну помоћ, а онда да јави диспечеру, који шаље другог шофера. Преминули колега није притиснуо паник-тастер.

Фото Facebook

Живота Митровић

Возачи лекарски преглед обављају на сваких годину дана, уверавају у ГСП, а посао професионалних возача сматра се стресним и ризичним. Лекарски критеријуми оштрији су за професионалне возаче зато што су они одговорни за безбедност путника и других учесника у саобраћају. Критеријуме на основу којих се издаје уверење да ли је возач способан да вози прописује Правилник, а прегледи се морају обавити код лекара специјалисте медицине рада, очног, оториноларинголога, психолога и психијатра.

- Ако опредељени лекар процени да стање није добро, он може да уведе ограничење и да тражи да се и чешће раде лекарски прегледи - кажу у ГСП. И шефови у погонима могу да процене да возач има пропусте у раду, да је деконцентрисан, да је често на боловању и зато могу да траже циљане лекарске прегледе. - Доктор попуњава образац о здравственом прегледу возача, у којем се наводи да ли особа испуњава услове за професионалног возача и тај допис се шаље МУП. Ако се утврди да возач више није у стању да вози, не добија отказ, већ се распоређује на друго радно место.

После трагедије на линији 56, али и проблема са којима се борио Живота Митровић, поставља се питање да ли је ова несрећа могла бити избегнута да су лекари дали другачију процену или да се несрећни човек пребацио на друго радно место.

"Новости" очекују одговор од ГСП, где се обављају лекарски прегледи возача, има ли и у пракси примера да лекар не изда дозволу за рад или је потреба за овим кадром спустила и здравствене критеријуме.

ВЕЛИКЕ ТРАГЕДИЈЕ

ПРЕ Животине смрти, породицу Митровић последњих неколико година прате велике трагедије. Најпре је од здравствених потешкоћа преминуо четворогодишњи унук Животе и Раде, да би само неколико месеци касније његов отац себи одузео живот. Такође, ћерка је тешко болесна, због чега је отишла са посла у инвалидску пензију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

ПОТРЕСНЕ РЕЧИ ОЦА НЕСТАЛОГ ДЕЧАКА ИЗ АПАТИНА: Волели бисмо да верујемо да су отети, одна има наде да су живи