"ПРОНАЂЕНА ДВА РАНЦА И ПОЈАС ЗА СПАСАВАЊЕ" Настављена потрага за младићима који су нестали на Дунаву, укључени и дронови

Novosti online

23. 03. 2023. у 22:05

КОМАНДИР Полицијске испоставе за безбедност на рекама Београд мајор Милош Костић рекао је да се потрага за младићима није прекидала од момента када је несрећа пријављена. Брат Милоша Марковића апелује за помоћ у потрази.

ПРОНАЂЕНА ДВА РАНЦА И ПОЈАС ЗА СПАСАВАЊЕ Настављена потрага за младићима који су нестали на Дунаву, укључени и дронови

FOTO: N. Skenderija

- Стање је непромењено. Сваког дана трагамо за тројицом младића. Претражујемо распон од Панчевачког моста па све низводно, скоро до Гроцке. Сва расположива техника која укључује и дронове је укључена у потрагу. На терену је око тридесетак људи. Пронађена су два ранца и појас за спасавање. Спроводе се опсежне мере и радње у циљу утврђивања околности нађених предмета - рекао је мајор Костић.

Данас је пети дан откако су тројица младића нестала. У потрагу за њима укључили су се пријатељи, познаници, али и људи добре воље који желе да помогну да се што пре пронађу.

Брат несталог Милоша Марковића, Душан Марковић, рекао је да се велики број људи до сада укључио да помогне. Он апелује за помоћ и моле све људе добре воље који имају чамце, кајаке, дронове али и опрему за потрагу на копну да се јаве и прикључе потрази. Сви они могу да се јаве на број 063 720 12 02.

Како је испричао Марковић, четоврица младића су у суботу током дана била на Белој стени где су отишли на излет и наводи да им ово није био први пут да то раде.

- На 1.163. километру Дунава су направили један импровизовани камп за себе. Ту су очистили парче реке и ту су долазили како би уживали током дана. То парче је очишћено још пре пар година. Тамо су умели да оду да уживају. У суботу су отишли да роштиљају као што иначе и раде - рекао је.

Фото: З. Јовановић/Фејсбук

Након целодневног дружења кренули су чамцем и тада се догодило и превртање.

- Један њихов пријатељ је након превртања успео да изађе на обалу. Сви сем Ненада су били пливачи, али он је имао прслук на себи - рекао је.

Хитна помоћ је добила информацију да је у суботу нешто пре 23 часа дошло до претвртања чамца. Доктор Александар Чукановић рекао је тада за РТС да су добили информацију да се чамац преврнуо на релацији од Аде Хује ка Земуну.

- На лицу места затекли смо једну мушку особу, која је била у стању исцрпљености. Та особа је успела да исплива из Дунава. Указана јој је помоћ и превезена је у дежурну установу - истакао је тада доктор.

Према његовим речима, поред једног пронађеног младића, три особе се воде као нестале.

Илија Шкорић, начелник полицијске станице за безбедност на рекама, јутро након несреће је такође потврдио да полиција врши претрагу на Дунаву и Сави и навео да су око 22.30 сата добили пријаву да се превернуо чамац са четири лица након чега су одмах изашли на терен.

 

ПОДИГНУТИ И ДРОНОВИ

Марковић каже да поред надлежних, након апела породица, на терен су изашли и људи који желе да помогну у потрази.

- Сваког дана шаљемо 10 - 15 чамаца у потрагу, десетак наших дронова је укључено такође, кајаке, кануе ... Полиција ради добро свој посао, али радимо и ми у циљу да им помогнемо и олакшамо. Апелујемо на све који би пешака претраживали обалу да нам се јаве. Терен је незгодан. Потребне су чизме и опрема. На оним местима где је неприступачно важно нам је да, уколлико виде нешто нетипично, да фотографишу и да нас о томе обавесте. Ја сам у комуникацији са полицијом - рекао је Марковић.

Како је казао, у помоћ су притекли сви који су могли да издвоје времена.

- Веслачки клуб Тамиш нам је уступио кајаке које можемо да користимо у потрази, ускочили су нам и кајакаши њихови. Помажу нам и рибари и јако смо им захвални због тога - рекао је.

Како је објаснио, потрага за несталим младићима је кренула од места несреће па низводно низ реку.

- Превртање чамца се десило на 1.164. километру Дунава. Ту се чамац преврнуо и ми практично од тог дела претражујемо. Идемо низводно, уз леву обалу Дунава, све до Тамиша. Тај део смо највише претраживали, али не значи да нисмо претраживали и околину. Координишемо са свим. Потрага иде све до Винче. Ишли смо у неким тренуцима и даље, али то је било пар чамаца - рекао је он.

Марковић је апеловао и да се војска поред тога што ради претрагу терена на реци, укључи и на копну.

- Они раде свој посао, али надамо се да ће се укључити и у претрагу копненог терена - додао је.

(СрбијаДанас.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

ВОЈНИК КФОРА ЛЕГАО ДА ДРЕМНЕ: Погледајте апсурдну слику из Лепосавића (ФОТО)