ПОЖАР ИЗАЗВАО ЉУДСКИ ФАКТОР: У Вршцу битка са стихијом трајала 15 сати, учествовало 50 ватрогасаца и 16 возила

Ј. Ј. БАЉАК

08. 08. 2022. у 08:17

НЕЗАПАМЋЕНИ пожар на Вршачким планинама, који је у суботу око 15 часова избио на падини изнад самог града, изазван је људским фактором.

ПОЖАР ИЗАЗВАО ЉУДСКИ ФАКТОР: У Вршцу битка са стихијом трајала 15 сати, учествовало 50 ватрогасаца и 16 возила

Фото Танјуг

Како "Новости" сазнају, ватрену стихију, која је угрозила и средњовековну Вршачку кулу, репетитор, водоторањ и бројне викендице са друге стране брда, изазвале су три појединачне ватре које су људи запалили на различитим локацијама у околини старог хотела "Турист", који се налази на самом споју урбаног дела града и шуме.

Вршачки шумари су брзо уочили и пријавили шумски пожар, али се пламен и пре него што су ватрогасци дошли муњевито проширио до просторија Клуба екстремних спортова "Изазов", а потом и до врха брда на ком се налази Вршачка кула. За само двадесетак минута ватра је прешла узлазну путању од око километар и по, потпирена ветром који је дувао у том правцу.

Након више од 15 сати борбе са ватреном стихијом, пожар је у недељу у раним јутарњим часовима угашен, а сада се ради његово догашавање. У тој акцији, на веома неприступачном и стрмом терену, учествовало је 50 ватрогасаца са 16 возила из Вршца, Панчева, Београда, Зрењанина и Новог Сада, десет припадника полиције из Вршца, као и радници шумске управе и ЈКП "Други октобар" са две ауто-цистерне. У приправности је била и хеликоптерска јединица, али није дејствовала.

- Био је то приземни пожар, који је захватио "само" траву и суво опало грање и дрвеће.

Министар Вулин међу ватрогасцима, Фото Танјуг

Нису гореле крошње, због чега је процењено да није било потребно да се ватра гаси и из ваздуха - каже, за "Новости", Чедомир Каровић, управник Шумске управе "Вршац".

Припаднике Сектора за ванредне ситуације у недељу је посетио и министар Александар Вулин, који је том приликом похвалио њихов рад, али и истакао да се неодговорност појединаца огледа у чињеници да је за 24 часа у Србији био чак 151 пожар на отвореном.

- У суботу смо имали пожар у Вршцу на 45 хектара и у Прешеву на 50 хектара. Угасили смо их оба, а сетите се само колега из Словеније, који су пожар гасили седам дана. Читав регион гори. У Србији је далеко најбоља ситуација, јер су наши ватрогасци најбоље обучени и опремљени, а биће и још боље опремљени - поручио је Вулин.

Пожар у Вршцу би, кажу они који су учествовали у гашењу, лакше и брже био локализован да су имали више људства. Зато је министар Вулин разговарао о потреби да се у том јужнобанатском граду оформи Добровољно ватрогасно друштво.

НЕБЕЗБЕДНЕ ШЕТЊЕ У ПРИРОДИ

ПОВРЕЂЕНИХ у овом пожару није било, нити су оштећени објекти, али је зато самој шуми причињена велика штета. Стабла липе, јасена и храста су нагорела при корену и питање је да ли ће моћи да се опораве. Када се ситуација са пожаром буде стабилизовала, шумари ће обавити санитарну сечу оштећених стабала, која сваког часа могу да се обруше. Док се то не уради, шетње по омиљеној "Стази здравља" неће бити безбедне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (1)

ГАРДИСТА (18) НАЂЕН МРТАВ У КАСАРНИ: Пратио краљичин ковчег на сахрани, изненада преминуо