ИСЦУРИЛО СЕДАМ ТОНА АМОНИЈАКА, ИЗБЕГНУТА ЕКСПЛОЗИЈА: Спречена еколошка катастрофа у напуштеној фабрици у Белој Цркви

Ј. Ј. Б.

25. 05. 2022. у 19:44

У НАПУШТЕНОЈ фирми "Еко Белфрут" у Белој Цркви, која се бавила прерадом и конзервирањем воћа и поврћа, дошло је до цурења амонијака из производног система, што је могло да изазове еколошку катастрофу.

ИСЦУРИЛО СЕДАМ ТОНА АМОНИЈАКА, ИЗБЕГНУТА ЕКСПЛОЗИЈА: Спречена еколошка катастрофа у напуштеној фабрици у Белој Цркви

Фото Ј. Ј. Баљак

Експлозија је избегнута правовременом реакцијом свих надлежних служби, које сада контролишу ситуацију, док се не ангажује овлашћена фирма за пражњење преосталих количина опасног гаса из цеви.

Процењује се да у систему има око 16 тона амонијака, а да је исцурило око седам тона.

- Сати су делили овај погон и целу Белу Цркву од еколошке катастрофе. И сада постоји опасност од експлозије, јер велике врућине повећавају притисак амонијака у цевима. Али, ту су ватрогасци и припадници сектора за ванредне ситуације, који су блокирали погон и држе ствар под контролом - каже добро обавештени извор.

До цурења амонијака је дошло због старих вентила, који су попустили услед неодржавања, будући да фирма већ шест месеци не ради, као и да напуштени погон нема чувара, па су се мештани жалили на несносан смрад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара