ОСМОРО ДЕЦЕ СТРАДАЛО У НЕСРЕЋАМА ПРОШЛЕ ГОДИНЕ: Појачана контрола саобраћаја, у фокусу два прекршаја

Novosti online

20. 01. 2022. у 21:25

АКЦИЈА појачане контроле почиње данас и трајаће до недеље 23. јануара. За викенд ће бити појачана фреквенција саобраћаја због повратка великог броја људи, јер се завршава дечји зимски распуст, потврђено је из Управе саобраћајне полиције.

ОСМОРО ДЕЦЕ СТРАДАЛО У НЕСРЕЋАМА ПРОШЛЕ ГОДИНЕ: Појачана контрола саобраћаја, у фокусу два прекршаја

Фото Б. Грујић

Очекује се већи број возила на путевима Србије, а разлог акције је да се успостави што већа безбедност саобраћаја.

- Акција ће бити усмерена пре свега на прекршаје који највише изазивају саобраћајне несреће, а то је вожња под дејством алкохола и психоактивних супстанци, прекорачење брзине и некоришћење појаса - каже Александар Раденковић мајор полиције из Управе саобраћајне полиције.

Слична акција је извршена за време празника, и у периоду од 10 дана, искључено је две хиљаде возача због вожње под дејством алкохола, 78 возача због вожње под дејством психоактивних супстанци и написано је 15.000 прекршаја због прекорачења брзине и 4.000 прекршаја због неношења појаса.

- Прошле године за Светог Јована имали смо велики пораст броја пијаних возача, чак 50.000 их је искључено. То је било за 15 посто више него 2020. године - каже Александар Раденковић и додаје:

- у 2020. години је било 670 случаја вожње под дејством психоактивних супстанци, а прошле године 1.500 случаја, што је огромно повећање. Тако да ће нам ове године, што се тиче контроле, бити у фокусу та два прекршаја.

Само 50 одсто родитеља превози децу на прописан начин

Већи број деце ће учествовати у саобраћају у својству путника јер ће се враћати са родитељима. Опасност је у томе што највећи број деце погину као путници у возилу, у просеку око 60 одсто.

Разлог овакве црне статистике је тај што их родитељи током превоза не везују на прописан начин.

- Већ годинама покушавамо да родитељима променимо тај став. Да везују себи појас и својој деци, али нажалост не успевамо у томе - каже мајор полиције.

Према речима нашега саговорника, током прошле године у саобраћајним несрећама погинуло је осморо деце.

- Четворо деце је страдало у својству пешака, три у својству путника у возилу и једно у својству возача бицикла. Ни једну од поменутих незгода нису изазвали возачи под дејством алкохола или психоактивних супстанца - објашњава Раденковић.

Према скорашњим истраживањима само 50 посто родитеља превози децу на прописан начин.

Александар Раденковић додаје да ће током почетка школске године и у зонама школа бити појачана контрола.

Присутни ће бити саобраћајци у сменама који ће помагати деци да пређу улицу, и фокус ће бити на контроли брзине возила у зонама школе и на поштовању права пешака, због чега ће бити постављени радари.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО - "НОВОСТИ" НА ЛИЦУ МЕСТА: Место тешке саобраћајне несреће у селу Влајковац где су погинули фудбалери

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕВРНУЛА СЕ ЦИСТЕРНА КОД ОСТРУЖНИЧКОГ МОСТА: Камион поред пута, ватрогасци и полиција на терену (ВИДЕО)