ВОЗ МИ ЈЕ УБИО СИНА У МРАКУ Отац дечака (3) настрадалог у Смедереву: "Изгубио сам јединца, отац тешко да ће да преживи"

Ј. ИЛИЋ

02. 12. 2021. у 09:02

ПУТНИ прелаз преко пруге у Лугавчини, где ми је настрадао син, а отац тешко повређен, нема рампу, нити има светлосну сигнализацију. Ни локомотива није имала светла.

ВОЗ МИ ЈЕ УБИО СИНА У МРАКУ Отац дечака (3) настрадалог у Смедереву: Изгубио сам јединца, отац тешко да ће да преживи

Фото приватна архива

Тамо је био мркли мрак. Шта да причам? Изгубио сам јединца, а мој отац тешко да ће да преживи - сведочи, за "Новости", Дејан Аничић из Вранова, отац малог Александра (3), који је погинуо на путном прелазу у Лугавчини код Смедерева, када је воз налетео на аутомобил којим је управљао његов деда Звонко (50).

Како се догодила ужасна трагедија, која је задесила породицу Аничић из Вранова, још се не зна поуздано.

Деда и унук су се те вечери, како смо сазнали, враћали са прославе рођендана, и требало је у повратку да сврате код малишанове мајке која живи у Лугавчини.

Родитељи настрадалог дечака не живе заједно, па је малишан мало био код оца, а мало код мајке.

На путном прелазу локалног пута у Лугавчини и пруге Мала Крсна - Велика Плана, теретна композиција са 39 празних вагона, која је саобраћала из Радинца за Брасинту, налетела је на аутомобил.

Екипе Хитне помоћи превезле су дечака и његовог деду у смедеревску болницу, али је Александар, нажалост, на путу до болнице преминуо. Лекари су покушали реанимацију, али без успеха, речено нам је у болници "Свети Лука" у Смедереву.

Александар и Дејан Аничић, Фото приватна архива

Деда Звонко је са тешким, вишеструким повредама, пребачен током ноћи у Ургенти центар у Београду, и живот му и даље виси о концу. Има вишеструке преломе лобање, карлице и повреде унутрашњих органа.

Отац дечака, сломљен од бола, сведочи за наш лист да је на место несреће дошао пола сата касније.

- Рекли су ми да је након несреће машиновођа побегао и да га је полиција тражила. Ако је тако, питам се зашто? - потресено прича Аничић.

- Локомотива није имала светла, а тамо је ионако неосветљено, потпуни је мрак, ништа се не види, а кажу да је прелаз обележен.

Отац зато није видео воз. То је прелаз опасан по живот и тражићу да надлежни утврде ко је крив за смрт мог сина.

Према тврдњама из предузећа "Србија карго", које се огласило недуго након трагедије, путни прелаз је обезбеђен и то вертикалном друмском сигнализацијом, односно Андрејиним крстом и знаком "стоп".

Тужитељка Основног јавног тужилаштва у Смедереву, која је обавила увиђај, потврдила нам је да прелаз нема бранике, већ само Андрејин крст. Она не може да говори о детаљима нити кривцима, и каже да ће истрага бити настављена, и да ће возила ићи на вештачење.

МАШИНОВОЂА УПОЗОРАВАО

Комисија железнице за ислеђење ванредних догађаја још није завршила посао, а на питања "Новости" о одговорности и поступању машиновође, из предузећа "Србија карго" кажу да је све било по прописима.

- Машиновођа је поступио на прописан начин, односно у потпуности у складу са саобраћајним и сигналним правилником, најавио је своје приближавање путном прелазу звучним сигналом. Ислеђење које ради заједничка железничка комисија је још у току - наводи Тања Чворовић, из "Србија карго а. д.".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)