НЕМА НИ МИЛАНА НИ ОДГОВОРНИХ ЗА БРОДОЛОМ: После пет година од потонућа барже "Београд 10" тело његовог заповедника још није пронађено

Ј. ИЛИЋ

09. 11. 2021. у 12:00

НИ пет година од трагичног потонућа брода-самохотке "Београд 10" код Смедерева, када су страдала два члана посаде, тело заповедника Милана Брзаковића још није нађено.

НЕМА НИ МИЛАНА НИ ОДГОВОРНИХ ЗА БРОДОЛОМ: После пет година од потонућа барже Београд 10 тело његовог заповедника још није пронађено

Фото Н. Живановић

Његова породица не одустаје од поступка који се води пред београдским тужилаштвом, надајући се да ће коначно бити означени кривци за трагедију.

Брод "Београд 10", који је потонуо у Дунаву код Смедерева са два члана посаде, Николом Косовацем и Миланом Брзаковићем, није био технички исправан ни способан за пловидбу - најновије је мишљење вештака који је пре пет година тврдио другачије. Због овога је, Прво основно јавно тужилаштво у Београду, подсетимо, обновило истрагу несреће и наложило ново вештачење.

Породица морнара који је тада без трага нестао у водама Дунава, тврди да је све било јасно одмах после несреће, али да су државне институције затајиле.

- Све што данас имамо од доказа, имали смо и тада - каже за "Новости" Жељко Брзаковић, брат настрадалог заповедника брода, Милана Брзаковића. - Вештак који је 2017. обавио вештачење, променио је мишљење, и тек сада рекао како јесте, да је брод био оштећен пре пловидбе, што ми тврдимо пет година. Због овога, сада чекамо поновно вештачење независне институције.

Фото Н. Живановић

Он каже да је најстрашније за породицу то што пет година нема његовог брата, и да их та бол држи у настојањима да се сазна ко је за то одговоран.

- Отац и ја смо лађари, као и брат, и много боље познајемо ствари од лаика. Сада смо први пут, после пет година, у тужилаштву испитани и ми. До сада нико није желео ни да нас саслуша као оштећену страну - прича Брзаковић, наводећи да би случај, који је "затваран" чак два пута, одавно био "мртав" да није било њихове упорности и подршке Удружења професионалних лађара Србије (УПЛС).

Милан Брзаковић, Фото Приватна архива

Никола Косовац, Фото Приватна архива

Из овог удружења, такође, наводе да за протеклих пет година није постигнуто ништа значајно на проналажењу одговорних за трагедију.

- Покушавана су заташкавања и пребацивања одговорности, мењали су се искази...

И поред јасних доказа о неисправности брода, пропустима у организацији послодаваца и приликом издавања дозволе за пловидбу, суд и даље чека додатна вештачења, и читав случај прети да се отегне у бескрај - каже Бранислав Вајда, председник УПЛС.

Прва званична верзија, подсетимо, била је да је да је узрок потонућа "замор материјала".

Прва кривична пријава породица страдалих против одговорних из предузећа "Иван Милутиновић - ПИМ" је одбачена.

Уследила је, друга, а потом и трећа, а случај је од смедеревског, преузело београдско тужилаштво.

Теретњак предузећа "Иван Милутиновић" потонуо је 2. новембра 2016. надомак обале у близини смедеревске тврђаве.

Тело Николе Косовца пронађено је четири дана касније неколико стотина метара од места бродолома.

УПЛС: ЗА ТРИ ГОДИНЕ 17 ПОТОНУЋА

ДОДАТНА трагедија везана за ову пловидбену несрећу је да се у протеклих пет година ништа није променило на побољшању безбедности пловидбе и превенцији незгода, тврде у УПЛС.

- Постали смо неславни рекордери по броју потонулих објеката у Европи, јер смо на нашим водама имали чак 17 потонућа бродова у протекле три године, чак пет у 2021. години - наводе у УПЛС.

Родбина страдалих током потраге за телима, Фото Н. Живановић

БРОД ПУШТЕН НА ВОДУ СА ПУКОТИНОМ?

ЕКСПЕРТИ Управе за безбедност пловидбе прегледали су "Београд 10" два дана пре бродолома, када је утврђено да је исправан и способан за пловидбу. У новом мишљењу вештака, међутим, стоји да "'Београд 10' није био технички исправан због постојања пробоја на предњем левом, прамчаном делу корита у пределу дна, које је највероватније раније настало".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)