ДАЧА ЈЕ МАШТАО ДА ЗАИГРА ЗА ПАРТИЗАН - Мајка: Мог сина су оживљавали 50 минута

Ј. Д. Љ.

21. 09. 2021. у 08:00

ДАН после велике трагедије, која се догодила на београдској Ади Циганлији, када је нешто после 13 часова на фудбалском терену, при крају утакмице између ФК Рад Барајево, за који је играо, и ФК 011, изненада пао и преминуо дечак Далибор Ј. (16) - велика туга, али и даље шок и неверица у његовој породици, код пријатеља, комшија.

ДАЧА ЈЕ МАШТАО ДА ЗАИГРА ЗА ПАРТИЗАН - Мајка: Мог сина су оживљавали 50 минута

Фото: Д. Миловановић

У стану број 12, на другом спрату у барајевском насељу Гај, где је до прекјуче заједно са мајком Марјаном, оцем Чедом и годину дана млађим братом Марком, живео и сада преминули Далибор - мук. Отац од шока и туге не може да дође себи. Видно потресен, вели нема шта више да се каже, посебно не за новине. Мајка Марјана, очију отечених од плача, само одмахује главом и каже: "Немогуће да више нема нашег Даче":

- Обојица синова су пре две недеље имали лекарски преглед и све је било у реду. Здрави као дрен. Налази су за Дачу показали да је све у реду - крвна сика, ЕКГ... А онда, деси се све ово... Како и зашто?

Очај тело несрећног фудбалера, Фото З. Јовановић

Марјана брише сузе. Једва говори.

- Отишао је са оцем и братом тог дана на утакмицу. Нико није зло слутио. А онда, у једном тренутку ми је зазвонио телефон. Позвао ме је муж и кратко, узбуђеним и уплашеним гласом рекао: "Наше дете је пало! Не дише".

Несрећна мајка каже да је, чувши ову вест, и сама веома уплашена, упорно наставила да зове супруга. Али, он се није јављао. Онда је позвала и сина Далибора на телефон и - опет ништа. Коначно, јавила се једна Далиборова другарица, која је са више њихових пријатеља била на утакмици и код које је, када је стигла Хитна помоћ и покушавала да реанимира дечака, био његов мобилни.

Фото: Д. Миловановић

Далибор Ј.

- Од ње сам сазнала да је Чеда, који је са трибина видео како је наш син пао и све што је уследило, стрчао доле до њега да помогне. Онда су притрчали и тренер о којем имам само речи хвале, другови, а дошли су и лекари. Чеда је, како ми је рекла Далиборова другарица, тада отишао да склони Марка, да дете не гледа како реанимирају Далибора. И, ништа више нисам сазнала.

Тек касније, супруг јој је, како каже Марјана, испричао да је реанимација њиховог сина трајала скоро сат:

- Рекао ми је да су га оживљавали педесет минута. Али, пулс никако нису могли да успоставе...

Фото Д. Миловановић

Зграда у којој живи породица преминулог дечака

Без обзира на све покушаје, млади фудбалер је, нажалост, преминуо.

Како сазнајемо, обдукција дечака требало би да буде завршена до данас, а која ће показати прави узрок смрти шеснаестогодишњака. Засад, незванично, сумња се да је Далибор можда, иако здрав дечак, доживео мождани удар.

Марјана, на крају, кроз сузе, каже:

- Страшно је изгубити дете. Дача је тек започео живот. Уписао је други разред Средње пољопривредне школе. Увек је био добро дете. Обожавао је спорт, фудбал нарочито. Навијао је за Партизан и маштао да једног дана заигра у овом клубу, за који иначе, сви у породици навијамо. Али, нажалост, та жеља му се никада неће остварити.

ТРЕНЕР: ПАО МИ ЈЕ НА РУКЕ

ТРЕНЕР ФК Рад Барајево Филип Томашевић каже, за "Новости", да још не може да дође себи после трагедије.

- Утакмица се приближавала крају када сам видео како, у једном тренутку Дача застаје, онда је чучнуо, па устао и кренуо према мени - прича тренер. - Устао сам и ја и пошао у сусрет дечаку, а он ми је пао на руке. Тај тренутак и након тога све моје покушаје, као и људи из Црвеног крста и Хитне помоћи, никад нећу заборавити. То је страшно! Нашем Дачи се десило, бојим се, исто оно што и великом Пуерти, који се током утакмице само срушио на терену, пао и преминуо. Са Дачом је умро и део мене.

И Томашевић нам потврђује исто што и мајка преминулог дечака, да је био здрав. Редовно је ишао на прегледе, долазио на тренинге који су бар три пута недељно, на игралишту који је њихов клуб користио у Бождаревцу.

ДР ЋЕЋЕЗ: СВЕ БИЛО У РЕДУ

ДОКТОР спортске медицине Бојан Ћећез, чија ординација је радила здравствене прегледе фудбалера из клуба Рад-Барајево, каже, за "Новости", да су све анализе код преминулог Далибора Ј. (16) тад биле у реду:

- Прошао је све медицинске тестове, чак је рађен и тест оптерећења, лабораторија и све је било у границама нормале. Тад није било никаквих знакова да му нешто у организму не ваља. Чека се да се види узрок смрти, мада сам чуо калкулације да је можда анеуризма. Ако је то у питању, то се не може предвидети, а прегледи се раде за срце и ту може да се види ако има неких сметњи. Прегледе тој деци смо радили 3. септембра у клубу у Барајеву и за њих су урађени максимални тестови, и мимо оних који су неопходни по закону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)