ОСМОГОДИШЊАК НЕЋЕ ОДГОВАРАТИ: Истрага о утапању дечака на градском базену у Оџацима

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

09. 07. 2021. у 07:00

ИСТРАГА о трагедији, у којој се, 13. јуна, на градском базену у Оџацима утопио десетогодишњи Б. П. из тог града, још траје.

ОСМОГОДИШЊАК НЕЋЕ ОДГОВАРАТИ: Истрага о утапању дечака на градском базену у Оџацима

Фото: СЦ Оџаци

Kако нам је речено у Вишем јавном тужилаштву у Сомбору, кривична пријава против осмогодишњака, за кога се сумња да је две године старијег дечака гурнуо у базен, биће одбачена, јер је реч о детету које закон не препознаје као починиоца кривичног дела и због година не може кривично да одговара. Зато је сада сва документација око трагедије на базену, односно организацијом његовог рада, чуварском службом и обезбеђењем, из Вишег, прослеђена Основном јавном тужилаштву у Сомбору, које ће наставити предистражни поступак, како би се утврдило да ли постоји евентуална одговорност управе градског базена у Оџацима.

- Следи даљи рад и прикупљање обавештења - речено нам је у сомборском Основном јавном тужилаштву.

Засад је познато да се трагедија догодила 13. јула у поподневним сатима када је Олимпијски базен био затворен за посетиоце због припрема за купалишну сезону. Капија је била закључана, а около се налази жичана ограда висока нешто више од два метра. И даље се утврђује како су двојица дечака и поред тога успела да уђу.

Претпоставља се да су малишани, који су се претходно играли на оближњем спортском терену, неопажено ушли, искористивши тренутак када је чувар, иначе глувонема особа, отишао у тоалет. Једна од претпоставки је да су се провукли испод металне ограде, издигнуте од тла на улазу у базен, а не искључује се могућност да су некако успели да прескоче жичану ограду високу 2,20 метара.

Беживотно тело десетогодишњег дечака, који је завршавао други разред оџачке Основне школе "Бранко Радичевић", на дну Олимпијског базена пронађено је нешто после 22 сата, а његов отац је претходно полицији пријавио нестанак детета, па се кренуло у потрагу за њим.

- Док се на базену одигравала драма, на игралишту поред је било неколико младића, и да их је осмогодишњак позвао у помоћ, вероватно би Б. П. био спасен - наводи наш извор. - Дете се, очигледно, успаничило и побегло одатле, не рекавши никоме шта се десило.

ВИДЕО-СНИМЦИ

СНИМЦИ са видео-надзора са базена се налазе у судским списима, и на њима се, како сазнајемо, види да је десетогодишерг Б. П. у воду гурнуо дечак који је био са њим. У досадашњем предистражном поступку је утврђено да је базен био прописно закључан и да се око њега налази ограда виша од два метра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)