"ЧЕКА НАС ЈОШ ЈЕДНА НЕПРОСПАВАНА НОЋ": Чачани и даље у страху после експлозије у фабрици "Слобода"

В. ИЛИЋ

19. 06. 2021. у 23:29

ТАЧНО у 19.56 часова у суботу вече Чачком је одјекнула снажна детонација, која је дигла цео град на Морави на ноге.

ЧЕКА НАС ЈОШ ЈЕДНА НЕПРОСПАВАНА НОЋ: Чачани и даље у страху после експлозије у фабрици Слобода

Фото: В.Илић

У војној фабрици “Слобода”, како сазнајемо, дошло је до експлозије, у којој је троје радника повбређено, а на погонима овог предузећа, као и на оближњим стамбеним објектима причињена је материјална штета у виду попуцалих прозора, избијених штокова на вратима, отпалих плафона...

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић у суботу вече око 21 час наложио је евакуацију становништва које живи у околини “Слободе”, место евакуације је било градски стадион на Борчевом игралишту. Он је, како нам је казао, то учинио из преветнивних разлога, јер се “ватра након експлозије проширила”.

Како нам је рекао др Мирослав Сретеновић, директор Опште болнице у Чачку, у експлозији у фабрици “Слобода” повређено је троје радника – два мушкарца и жена. У тренутку детонације у предузећу је, како сазнајемо, радило неколико десетина радника.

Свим радницима на пријему у ургентну службу констатоване су повреде коаје су добили од стакла од попуцалих прозора на објектима у којима су радили – казао нам је др Сретеновић. - Један од њих је смеште на одељење интензивне неге ради даље опсервације, али не ради се о опасним повредама. Друго двоје су на одељењу хирургије.

Према незваничним информацијама, експлозија се догодила у магацину барута, који се налази недалеко од складишта које је пре две недеље експлодирало, од које се Чачак тресао пуна три сата услед серије детонација. У том тренутку у “Слободи” је радило неколико десетина радника, и то у погонима “резања” и механичким производним погонима.

Било је језиво. Одједном се зачула експлозија, од које су попуц ала стакла на прозорима, а врата на радионици су буквално изваљена – рекао нам је један од радника из производње, кога смо у суботу вече затекли да бежи из “Слободе”.

ПОВРЕДЕ

ПРЕМА последњим информацијама, здравствено стање повређених радника је стабилно. Нико од њих није животно угрожен, нити има озбиљнијих повреда опасних по живот.

- Знам сигурно да су двојица колега повређена од стакла, а један ми се се не јавља на телефон. Плашим се за њега. Надам се да је успео да побегне на време као ми.

Испред улазне капије “Слободе” у суботу вече окупило се неколико ватрогасних возила, као и екипа Хитне помоћи. Ватрогасци нису, из безбедносних разлога, могли да уђу у круг војног предузећа. После експлозије, која је, како причају очевици, изгледала као “печурка”, пожар је захватио неколико локација у самом кругу компаније “Слобода”. За сада није познато да ли је ватра захватила погоне пиротехнике и магацине са готовим производима, односно оне које представљају евентуалну опасност.

Иако је градоначелник Тодоровић из предострожности позвао становништво околних кућа да се евакуише на градски стадион, Чачани нису послушали овај позив. На стадиону у суботу вече било је свега десетак људи.

Мени су попуцали сви прозори на кући – казао нам је Иван В. из чачанског насеља Јездина, које се налази изнад погона “Слободе”.

- Комшијама су попадали гипсани плафони. Овако није било ни у време бомбардовања. Уплашили смо се за нашу безбедност и одмах смо отишли код рођака који живе у центру Чачка. Више овде не смемо да заноћимо...

Преплашени људи су углавом изашли из својих домова, отворили су широм прозоре, спустили ролетне... Биће, кажу, ово још једна непроспавана ноћ у граду на Морави...

Полиција је блокирала све прилазне путеве ка “Слободи”, па чак и магистрални пут од Чачка до Ужица. Из предострожности ће све време током ноћи испред овог војног предузећа дежураће екипе ватрогасаца, Хитне помоћи и полиције, која неће дозволити прилаз фабрици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)