КАШЋЕЛАНОВ ВОЗАЧ "НИШАНИО" КАНА? После изјаве заштићеног сведока Бајрама Писте уследило хапшење Београђанина Јована Мирковића (38)

З. УСКОКОВИЋ

22. 04. 2021. у 21:31

БЕОГРАЂАНИН Јован Мирковић (38), бивши возач једног од наводних вођа "кавачког клана" Слободана Кашћелана, изручен је Црној Гори због судског поступка који се води у Подгорици.

КАШЋЕЛАНОВ ВОЗАЧ НИШАНИО КАНА? После изјаве заштићеног сведока Бајрама Писте уследило хапшење Београђанина Јована Мирковића (38)

Фото: ЈутјубПринтскрин/Vijesti Online

Он се доводи у везу са планирањем и организацијом ликвидације Марка Љубише Кана и Горана Словинића. Хапшење је уследило после изјаве заштићеног сведока Бајрама Писте из Ораховца, са Космета, који је до детаља описао како су текле припреме за ликвидацију двојице Будвана.

Срећом, план је пропао, а Писта је у међувремену пристао да сарађује са тужилаштвом. Поред њега, како се наводи у судским документима, Мирковић и још неки чланови организовани криминалне групе, подстрекавали су и Александра Стевановића на исто кривично дело.

У Котору је пре неколико дана ухапшен Кашћелан, као и још неколико чланова "кавачког клана". Група се терети за злочиначко удруживање и најтежа дела, поред осталог и за планирање убистава. Поред Љубише Кана и Горана Словинића, сумњиче се и да су хтели да ликвидирају Милића Мињу Шаковића, из супротстављене екипе.

Истрага коју је започело Специјално државно тужилаштво у Црној Гори умногоме се ослања на изјаве заштићених сведока, али и доказе прикупљене из криптованих телефона, које су користили чланови клана. У документима се поред осталог наводи и да је управо Мирковић спојио Бајрама Писту са члановима ове криминалне групе. Сада заштићени сведок ухапшен је крајем априла 2019. у тренутку док је пратио Марка Љубишу.

- Писта је испричао да је Мирковића упознао на Косову крајем 2016. и да их је спојио извесни Албанац, трговац наркотицима - каже наш саговорник близак истрази. - Он се бавио препродајом марихуане, али и превозом украдених аутомобила из Србије у Албанију. Једно време, према оперативним подацима, али и сопственом признању, Писта је са Мирковићем учествовао у кријумчарењу дроге од Албаније до Мердара.

После скоро годину дана Мирковић је наводно од Писте тражио да му да бесу (обећање по цену живота):

- Јован ми каже да ћемо један другом да дамо бесу на мало другачији начин. Из шаржера пиштоља вади два метка и каже ми: "један је за тебе, један је за мене. Ко кога изда, ти ћеш мене, ја ћу тебе". На тај начин, он и ја смо један другом дали бесу.

Убрзо су уследили планови не само за шверц марихуане, већ и ликвидације. Подељени су криптовани телефони, а Писта и још неки осумњичени пребачени су у Будву. Сви су имали шифрована имена, а у телефонима је Кашћелан меморисан под надимком "Стари". Касније, када су већ многи, па и он завршили иза решетака, Писта је у затвору од чланова "кавачког клана" сазнао и да је Мирковић возио Кашћелана док је овај боравио у Новом Саду, али и да је "Стари задовољан њим" јер ћути.

- Јован Мирковић ми је рекао да ћу за убиство Кана да добијем килограм кокаина и 50.000 евра - испричао је Писта и детаљно објаснио и где је и када, годину касније, требало да убију Словинића, али и да је Кан и те године био мета "кавачког клана".

Припадници ове которске екипе, по свему судећи, годинама су покушавали да убију Марка Љубишу, званог Кан. Овај Цетињанин, који живи у Будви, тесно је повезан са супарничким "шкаљарским кланом", али и Луком Бојовићем и Филипом Кораћем. Био је близак и са Луком Ђуровићем и Аланом Кожаром, убијеним вођама барске криминалне екипе.

Љубиша је више пута хапшен за покушаје убиства, а и сам се неколико пута нашао на мети убица. Два пута је тешко рањаван у Београду. После кошаркашке утакмице Партизан - Панатинаикос испред "Арене" 2009. године погођен је у врат, али је успео да се спасе. Пет година касније, 2013. године, док се кретао Новим Београдом својим "голфом", непознати нападачи рафалом су га погодили у груди и врат.

Иако тешко повређен, успео је да се довезе до Хитне помоћи, изађе до улазних врата, где је пао онесвешћен. Трећи покушај убиства догодио се августа 2019, када је, док је седео са двојицом пријатеља на једној тераси у Будви, на њих запуцао нападач из "шкорпиона", са силиконском маском на лицу и капуљачом на глави. Кан је прошао неповређен, а тада је рањен Горан Словинић.

НА МЕТИ ЕГЗЕКУТОРА БИО И У ЈАНУАРУ

МАРКО Љубиша Кан на мети егзекутора нашао се и јануара ове године. Овог пута смрти га је спасла полиција. У Будви су ухапшени Краљевчани Лазар Илић (на слици) и његов вршњак Страхиња Савић (23). Црногорски истражитељи су саопштили да су они планирали да убију Кана.

Код Илића је у штек-стану пронађен пиштољ, као и телефон са криптозаштитом. У исто време, у Котору, код Радоја Звицера, гости су били Вељко Беливук и Марко Миљковић, вође београдске криминалне групе, чији су прави шефови заправо "кавчани".

У том тренутку за Илићем је била расписана потерница због сумње да је неколико месеци раније у Београду, у тржном центру "Ушће" убио Александра Шарца. Оперативни подаци указују на блискост Илића са Беливуком и Миљковићем.

БЛОКАДА УЛИЦЕ У РИТОПЕКУ

ВЕЛИКИ број припадника београдске полиције у четвртак је поново започео прикупљање нових доказа у викендици Вељка Беливука и Марка Миљковића у Ритопеку, недалеко од Београда. Према информацијама које смо добили, дошло се до нових материјалних трагова и сазнања на основу података из криптованих телефона, али и сведочења припадника групе који су одлучили да сарађују са Тужилаштвом и полицијом. У овом тренутку, постоји сумња да су још двојица несталих мушкараца завршила у овој кући смрти, где су убијени, а како сазнајемо, форензичари додатно истражују бунар у потрази за новим доказима.

Беливук, Миљковић као и још 18 чланова њихове криминалне групе осумњичених за убиства, изнуде и отмице, налазе се у притвору од 4. фебруара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)