ДЕТАЉИ ХАПШЕЊА "КАВЧАНА": Игор Божовић већ био у Спужу, ево за шта се сумњиче он и његов син Владимир

Е. Х.

13. 04. 2021. у 21:47

КОТОРАНИ Игор Божовић (56) и његов син Владимир Божовић (30) ухапшени су у Португалији по потерници Националног центра безбедности Интерпол Подгорица, саопштено је из Управе полиције Црне Горе.

ДЕТАЉИ ХАПШЕЊА КАВЧАНА: Игор Божовић већ био у Спужу, ево за шта се сумњиче он и његов син Владимир

Португалска полиција / Архива

За овом двојицом наводних припадника "кавачког клана" полиција трага годинама - за Игором Божовићем од августа 2017, а за његовим сином Владимиром од 12. септембра 2016.

Како је саопштено из Управе полиције, двојица високорангираних чланова организоване криминалне група из Котора ухапшена су у сарадњи Националне полиције Португалије, Управе полиције и Европола у једној вили у граду Редондо. Приликом претреса виле коју су користили, пронађена су фалсификована лична документа Бугарске и Хрватске, као и један пиштољ - саопштено је из Управе полиције.

Бедеме спушког затвора старији Божовић је напустио 4. августа 2017. године, а Специјално државно тужилаштво тек је 12 дана касније тражило од Вишег суда да му одреде притвор. До сада је био недоступан истражитељима. Потерница за њим расписана је због кривичног поступка који се против њега у Црној Гори води због сумње да је извршио кривично дело стварање криминалне организације, док се његов син Владимир сумњичи и за покушај изнуде у саизвршилаштву, тешко дело против опште сигурности и недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

- И. Б. се сумњичи да је од почетка новембра 2011. па надаље, на подручју Котора, Тивта и Будве створио криминалну организацију заједно са С. К., која је имала за циљ вршење више кривичних дела за која се по закону може изрећи казна затвора од четири године и тежа казна, у којој је за себе одредио да планира извршење кривичних дела у будућности, даје упутства и наредбе члановима криминалне организације и обезбеђује материјална средства за извршење кривичних дела - наводи се у саопштењу. - В. Б. се сумњичи да је као члан криминалне организације прихватио да примењује насиље и застрашује друга лица кроз вршење кривичних дела изнуде, да набавља, држи и складишти оружје, експлозивна средства, панцире за потребе чланова криминалне организације. Он је тако у мају 2016. године покушао да изнуди више од 30.000 евра од К. Б., па је након неуспелог покушаја, у јулу исте године активирао експлозивну направу испод његовог возила.

ЛЕКИЋ КУПИО СТАН ЗА ЛИКВИДАЦИЈУ?

БЕОГРАЂАНИН Зоран Лекић (32), како се сумња, купио је стан у Подгорици из којег су чланови криминалне групе надгледали и покушали да убију Милића Мињу Шаковића, наводи се у наредби за спровођење истраге против осумњичених за планирање ликвидације високопозиционираног члана "шкаљарског клана".

Према писању црногорских медија, Лекић је у бекству и за њим се трага. Како наводе, хапшење су избегле још најмање три особе међу којима је и организатор групе блиске "кавачком клану".

Због планирања убиства Шаковића, 9. марта ухапшени су Јован Тркуља (35) из Беорада, Никола Мирић (35) из Обреновца и Подгоричани Јован Мирановић (41) и Александар Вељовић (30).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)