СВАКО КРИВИЧНО ДЕЛО МОРА ОДМАХ ДА СЕ ПРИЈАВИ: Зора Добричанин упозорава - докази временом губе на снази

Novosti online

25. 03. 2021. у 23:47

АДВОКАТ Зора Добричанин изјавила је поводом оптужби за силовање против глумца и политичара Бранислава Лечића да не може да говори о том конкретном случају, али да, генерално, када је у питању било које кривично дело, оно треба и мора одмах да се пријави, јер у противном докази губе на снази, а могу бити оштећени и окривљени и оштећени.

СВАКО КРИВИЧНО ДЕЛО МОРА ОДМАХ ДА СЕ ПРИЈАВИ: Зора Добричанин упозорава - докази временом губе на снази

Архива

- Доказе прикупља тужилаштво, потребна обавештења полиција по налогу тузилаштва и након тога се одлучује о даљој судбини кривичне пријаве. Не треба се залетати... истина је само једна, а било какво прејудицирање може негативно да утице на исход поступка, што може бити на штету окривљених и оштецених - казала је Добричанин.

Након што је у јавност испливао аудио снимак разговора који глумица Данијела Штајнфелд истиче као важан доказ, а Лечић оспорава, позната српска адвокатица рекла је да не жели да се упушта у коментарисање тих детаља. Генерално, међутим, каже Добричанин, када је у питању било које кривично дело, оно треба и мора одмах да се пријави, јер постоје и санкције због његовог непријављивања.

- Свако непријављено кривично дело 'даје крила' извршиоцу и то му је подстицај да настави са вршењем кривичних дела, да буде упорнији па и бескрупулознији а код наслилних кривичних дела то је мотив да буде бруталнији. Ни сведок ни жртва немају право да ћуте ни трен и то због других потенцијалних жртава. Нико нема право да безбедност и правну сигурност других грађана подреди својим емоцијама - тврди Зора Добричанин.

А да би неко био откривен, како наводи, кривично дело мора да буде пријављено одмах, кад се догоди, јер протоком времена многи докази се уопште не могу обезбедити, а неки губе на квалитету и доказној снази самим тим. Адвокатица подсећа да сваки окривљени има право на претпоставку невиности, без обзира на то о коме се ради, као и да се све оптужбе одмах износе у полицији, а не на налозима на мрежама.

- Извршење кривичног дела се пријављује полицији и тужилаштву, а не друштвеним мрежама. И не заборављајмо претпоставку невиности и да је свако невин док се његова кривица не утврди правноснажном пресудом. То је 'свето правило' које се мора поштовати па ко год био осумњичени, ко год био оштецени и које год кривично дело било у питању - каже Зора Добричан.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)