НА САСЛУШАЊЕ ДОШЛА У ПАПУЧАМА И СА ШТАПОМ: Баки која је продавала отровне гљиве притвор до 30 дана

Novosti online

05. 10. 2022. у 21:25

СТАРИЦА М.Г. (72) из места Ћуковине која у понедељак ухапшена због сумње да је продавала печурке од којих се отровало осморо Шапчана саслушана је у Основном јавном тужилаштву због сумње да је учинила кривично дело тешко дело против здравља људи.

НА САСЛУШАЊЕ ДОШЛА У ПАПУЧАМА И СА ШТАПОМ: Баки која је продавала отровне гљиве притвор до 30 дана

Фото: Shutterstock/Илустрација

Јавни тужилац је тражио одређивање притвора, са чиме се сагласио судија за претходни поступак, па ће она остати у притвору до 30 дана. За ово кривично дело је према Кривичном законику запрећена затворска казна од једне до осам година.

Старица је ухапшена у понедељак, а данас је на саслушање код тужиоца доведена у папучама и споро се кретала помоћу штапа у пратњи два полицајца. М.Г. је извесно време продавала печурке које је брала у шуми у свом селу. Људи који су је виђали испред градске пијаце Живинарник испричали су да је печурке продавала по 400 динара.

- Људи који су се отровали и због тога затражили лекарску помоћ рекли су да су печурке које су купили од М.Г. биле поломљене што је отежавало препознавање, али су их купили и припремали верујући да су јестиве. У болницу су примљени са тешким тровањем, имали су халуцинације, јаке болове, укоченост као код можданог удара, увећаним ензимима јетре, урина скоро да нису имали. У тешком стању сви су пребачени на лечење у Београд - навео је извор из истраге.

Први пацијент са симптомима тровања печуркама у шабачку болницу се јавио прошле среде. Он је био у релативно добром стању, имао је слабије симптоме и лечен је по смерницима лекара из Националног центра за контролу тровања ВМА. У петак је једна жена затражила лекарску помоћ са лакшим симптомима, али се после два дана њено здравствено стање погоршало. У ноћи између недеље и понедељка у болници је било ванредно стање. Чак петоро људи је у тешком стању примљено у болницу и када је установљено да су отровани печуркама упућено на лечење у Национални центар за контролу тровања ВМА у Београду. Последњи, осми случај тровања је регистрован у понедељак пре подне.

Још се не зна којом отровном печурком се отровало осморо људи. Претпоставља се да је у канте из којих је М.Г. продавала печурке "залутала" и зелена пупавка која је слична печуркама из

фамилије рудњача.

- Извесна количина печурака је пронађена приликом хапшења старице и оне су у Заводу за јавно здравље безбедно чуване да се не би поквариле и послате су на токсиколошку анализу. Уколико је у овом узорку било и других печурака осим јестивих, резултати анализе ће потврдити која је изазвала ово масовно тровање - навео је извор.

Полиција је прегледала и снимке са сигурносних камера на шабачкој пијаци да би се утврдило ко је све последњих дана продавао шумске печурке и да ли су их људи који се боре за живот после тровања куповали од других продаваца.

За сада је осумњичена само М.Г. која ће у остати у притвору до 30 дана да не би поновила кривично дело.

БОНУС ВИДЕО -У ШКОЛАМА У ЧЕШКОЈ СВЕ ТЕЖЕ: Уместо грејања, ђацима поделили ћебад

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (5)

ПАО СА КРУЗЕРА Борио се 15 сати за живот: Ништа слично нисам видео у својој каријери