ГАЈИН ИПАК НАСЛЕДИО "САБОР": Швајцарска обуставила истрагу против нашег држављанина због слике

Н. БИЈЕЛИЋ

27. 09. 2022. у 06:47

ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал примило је од надлежних органа из Швајцарске решење којим их обавештавају да су обуставили истрагу против Слободана Гајина (76), осумњиченог да је умешан у покушај продаје слике "Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861. године" Влаха Буковца, украдене 1993. из дворца у Челареву, који припада Музеју Војводине у Новом Саду, сазнају "Новости".

ГАЈИН ИПАК НАСЛЕДИО САБОР: Швајцарска обуставила истрагу против нашег држављанина због слике

Месец дана је у Музеју Војводине, Фото Покрајинска влада

Паралелно са поступком у Цириху, у Србији је покренута истрага против тројице осумњичених, којима се на терет ставља удруживање ради вршења кривичних дела и прикривање. Након што су Швајцарци одустали од гоњења Гајина, чији је, иначе он држављанин, а који је био означен као организатор групе, остаје да се види како ће ТОК даље поступати. Тачније, да ли ће наставити да води поступак против њих или ће, као и швајцарске колеге, донети решење о обустави.

Гајин је ухапшен у свом стану у Цириху, 11. августа прошле године. Он је својевремено за "Новости" испричао да се читавог живота бави уметнинама и да никада није одговарао пред законом ни због једног кривичног дела.

- Више од 15 полицајаца у цивилу упало је у мој стан, направили су ми дармар - причао је за наш лист Гајин.

- Без мог присуства, присуства мог адвоката и сведока урадили су попис слика које поседујем, а запленили су "Благовештенски сабор", који је био на зиду.

Тврдио је да је слика, која представља дело од изузетног значаја за Србију, купљена од аукцијске куће Ван Хам у Келну 1996. године и да ју је наследио од свог великог пријатеља, који је живео и радио у Немачкој у Хамбургу:

- Реч је о озбиљној аукцијској кући, која не узима украдене ствари. Утврђена је њена аутентичност и имам потврду за то. Имам и доказ да сам је наследио, а тај документ датира од 2014. године. Ја сам од те године почео да је нудим на продају и о томе постоје подаци, који се могу пронаћи на интернету. Да сам имао било какву сумњу да је украдена, не бих је нудио, између осталих и Музеју Војводине. Кад сам им је понудио, ниједном нису напоменули да им је она украдена.

Слободан Гајин, Фото М. Анђела

После годину дана откако је заплењен у Цириху, "Благовештенски сабор", пре месец дана је враћен Музеју Војводине. Председник Покрајинске владе Игор Мировић је приликом примопредаје слике истакао да је реч о делу које представља културно наслеђе Србије и које има изузетан значај за Војводину и Србију, јер приказује један од највећих догађаја за српски народ у дугој борби за слободу и уједињење.

Слика је 18. августа у Музеју Војводине била изложена осам сати, како би сви заинтересовани могли да је виде. Према речима директорке музеја, Тијане Станковић Пештерац, она је након тога предата експертима за рестаурацију и конзервацију. Истакла је да "Сабор" неће бити враћен у дворац у Челареву, одакле је украден, већ ће постати део сталне поставке у Новом Саду.

ПРОВЕРА АУТЕНТИЧНОСТИ

ПРИЛИКОМ полицијске акције у Београду, у којој је учествовао већи број припадника Министарства унутрашњих послова, из стана у Македонској улици, који је у власништву Гајина, изнете су, према његовим тврдњама, 264 слике. Оне су, како каже, део његове колекције, а наводно су узете како би се утврдила њихова аутентичност. Гајин је казао да је ТОК поднео захтев за њихово враћање, али да су му одговорили да оне нису одузете по њиховом налогу и да не представљају предмет кривичног поступка. Он каже да је из полиције добио информацију да су одрађене провере и да је констатовано да оне нису предмет никакве истраге. Такође, из Управе царина је усмено обавештен да ниједна слика није предмет царинског прекршаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (1)