РОДИТЕЉИ ПРОДАЛИ, СВЕКАР И СВЕКРВА УБИЛИ? Истрага о вишемесечном злостављању и смрти Кристине Н. (16) у Смедеревској Паланци

Ј. ИЛИЋ

22. 01. 2022. у 09:51

ПРОШЛЕ су три седмице од када је малолетна Кристина Н. (16) умрла угушивши се сопственом крвљу услед последица вишемесечног батинања, због чега су ухапшени родитељи њеног супруга (16), а и даље нема детаља о смрти и тортури коју је она преживела. Док тужилаштво покушава да расветли случај, чак седморо малолетне деце ухапшеног брачног пара, а међу њима и шеснаестогодишњи муж преминуле девојке, смештени су у хранитељске породице.

РОДИТЕЉИ ПРОДАЛИ, СВЕКАР И СВЕКРВА УБИЛИ? Истрага о вишемесечном злостављању и смрти Кристине Н. (16) у Смедеревској Паланци

Кућа у којој је злостављана малолетница / Фото Ј. И.

Шта се све дешавало у кући у Колубарској улици у Смедеревској Паланци у данима и недељама које су претходиле смрти девојке, тешко је наслутити. Колико је трајало мучење и какву тортуру је преживљавала Кристина Н. морало би да утврди Више јавно тужилаштво у Смедереву као једина државна институција која уопште ради нешто на овом случају.

- Истрага је интензивна, саслушавају се сведоци, провервају информације које добијамо о вишемесечном насиљу, а уследиће и вештачења како бисмо расветлили читав случај - каже Иван Конатар, виши јавни тужилац у Смедереву.

- Оно што, засада, могу да потврдим јесте узрок смрти из обдукционог записника који је стигао у тужилаштво. У њему стоји да је "смрт насилна услед гушења желудачним садржајем коме је претходило стање шока и губитак свести након насилно нанетих повреда на великој површини тела" - преноси тужилац налаз обдуцената.

Оно што је фрапантно у целој трагедији јесте сумња да је малолетна девојка из Београда у ову породицу у Паланци, где је живела, доспела прошлог лета, након што су је родитељи продали због договореног брака. Да ли је малолетна девојка била жртва трговине људима, и шта се дешавало од када је стигла у породицу на паланачкој периферији, требало би да установи истрага.

У Основном суду у Смедеревској Паланци званично смо обавештени да је ухапшеном А. А. изричана мера забране приласка сину, односно супругу покојне малолетнице.

Седморо малолетне деце ухапшеног пара, међу којима и малолетни Ш. Р., супруг покојне девојке, како сазнајемо, измештени су из породице.

- У току је поступак код надлежног центра за социјални рад у Жабарима, да би се обезбедио смештај у хранитељске породице за децу која су остала без родитељског старања. Деца су код сродника привремено адекватно заштићена старатељском заштитом и смештајем - стоји у одговору Министарства за бригу о породици и демографију.

Подсетимо, полиција је 30. децембра позвана јер је малолетница, наводно, пала с мердевина и страдала. Међутим, испоставило се да је умрла од насилних повреда за које се сумњиче свекар и свекрва, А. А. (33) и Е. Р. (34), који су у притвору.

НАЈМАЊА КАЗНА 10 ГОДИНА ЗАТВОРА

ЗБОГ смрти Кристине Н., невенчани супружници терете се за кривично дело насиље у породици са задесном смрћу, за које је запрећена казна од најмање десет година затвора. Да ли ће Тужилаштво остати при квалификацији полиције, или ће ићи на теже кривично дело, знаће се кад буде окончана истрага и подигнута оптужница. Полиција се није оглашавала о овом случају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу