ПОСТУПАК ПРОТИВ 35 ЦАРИНИКА: На граничним прелазима открили - 700 килограма дроге, слике Паје Јовановића...

Novosti online

18. 01. 2022. у 22:21

УПРАВА царина је у прошлој години приходовала 750 милијарди динара - што је 21 одсто више него у 2020. години или увећање за 15 одсто у односу на годину пре епидемије.

ПОСТУПАК ПРОТИВ 35 ЦАРИНИКА: На граничним прелазима открили - 700 килограма дроге, слике Паје Јовановића...

Управа царина

 У буџет је уплаћено милијарду и 115 милиона евра више него прошле године. Занимљиво је да су приходи царине бележили већи раст него увоз који је према увозним декларацијама био већи 4,9 одсто. Иако почетак године није обећавао добре резултате, пре свега због лошег публицитета који је та институција добила у јавности, одлучност да се окрене лист, кадровске промене у Управи и царинарницама и друге мере су лош почетак преокренуле у добар завршетак.

Унутрашња контрола је прошле године покренула 20 дисциплинских поступака против 38 службеника царине због пропуста у раду и сумњи у корупцију.

- Јако битан елемент, а то је свакодневна стална контрола доследне примене царинских прописа. Када кажем доследне примене царинских прописа мислим на то да се на свакој царинарници, на сваком граничном прелазу, према сваком увознику, према свакој странци поступа једнако, без привилегованих и без дискриминисаних - истиче в.д. директора Управе царина Бранко Радујко.

А, шта су све цариници нашли? Више од 700 килограма наркотика, око милион и по комада цигарета и четири тоне дувана. Више од 300.000 литара нафте и нафтних деривата, огромне количине различитих лекова, 12 килограма злата, алкохолна пића, оружје. Спречено је готово 700 покушаја илегалног преласка границе и заплењено пет милиона евра и 135 вредних културних добара међу којима је најпознатије - слика Паје Јовановића.

- До окончања прекршајног поступка и спровођења свих радњи за утврђивање прекршаја, због специфичности уметничког дела, генерално прекршајни предмети се задржавају на царинарници, односно царинској испостави где је настао царински прекршај. У овом случају пошто је потребно да се чувају под специјалним условима слика се налази у трезору НБС - каже помоћница за финансије и инвестиције Сунчица Мирковић.

Рад прилагођен трговинским споразумима 

Трговински споразум са Великом Британијом, Евро-азијском економском унијом и споразум "Отворени Балкан" који важи већ десетак дана, захтевали су од царине да рад прилагоди тим договорима.

- Ми смо у свакодневној комуникацији са царинарницом Ниш, која је надлежна за гранични прелаз Прешево. Ни један до сада проблем није детектован, баш ни у чему -  тврди помоћница за царинске поступке Наташа Мирковић.

Споразумом о повраћају пореза између Владе и компаније "Глобал Блу", страним путницима је омогућен дигитални повраћај ПДВ-а за производе купљене у Србији.

За привреднике је такође значајно потпуно аутоматизовано издавање мишљења о сврставању робе.

Револуцију у раду царине донеће и увођење електронске лицитације којом ће се смањити могућност злоупотребе и људске грешке јер ће се корисници индентификовати шифрама што искључује могућност договарања, како се каже, испод жита.

У току је тестирање система и упркос ранијим одлагањима, овај пут кажу у Управи царина почетак рада се може очекивати за неколико недеља.

БОНУС ВИДЕО - СРПСКА ПОЛИЦИЈА У МЕЂУНАРОДНОЈ АКЦИЈИ: Заплењено 2,6 тона кокаина, ухапшена 61 особа у осам држава

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити